default-logo

România și Cehia abandonează parteneriatul cu bănci care au acționar statul rus

Guvernul ceh accelerează eforturile de a părăsi două bănci din epoca sovietică, iar apelul său către alte țări din estul UE de a face același lucru a determinat România să-și anunțe decizia de a pleca.

Guvernul recent numit de la Praga lucra deja la părăsirea Băncii Internaționale de Investiții (IIB) și a Băncii Internaționale de Cooperare Economică (IBEC), ambele având Rusia drept cel mai mare acționar. Dacă Praga și București vor ieși, cota Rusiei în IIB ar depăși 50%. Pe de altă parte, Ungaria găzduiește sediul IIB din 2019, scrie BalkanInsight.

Insistând că guvernul vede puține beneficii în parteneriatul cu cele două bănci de dezvoltare, Ministerul de Finanțe ceh și-a anunțat intenția de a părăsi ambele instituții în termen de trei luni. „Vom face apel la celelalte state membre din Uniunea Europeană să facă același gest. Considerăm cu tărie că participarea noastră… ridică probleme de securitate și politice pentru aliații noștri occidentali, care trebuie dispersate și în contextul actualei invazii ruse a Ucrainei”, a arătat Ministerul, într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al guvernului român, Dan Cărbunaru, a declarat, într-o conferință de presă, că și guvernul său va demara procedura de retragere din IIB, parte a unei serii de acțiuni întreprinse de un grup special înființat pentru a gestiona consecințele invaziei Ucrainei de către Rusia.

Directorul general al băncii, Nikolai Kosov, este fiul unor foști membri ai KGB la Budapesta, active la momentul în care când mașina sovietică a zdrobit revoluția din 1956, adaugă BalkanInsight.

Ministerul de Finanțe al Cehiei a remarcat că, în cazul în care țara va convinge alți parteneri din UE să renunțe la calitatea de membri ai IBEC, activitățile acesteia vor înceta.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*