◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Val de încălcări ale libertății presei în Iordania

Organizația Reporteri fără frontiere (RSF) este alarmată de valul de încălcări ale libertății presei în Iordania, țară în care șase jurnaliști au fost arestați și/sau acuzați doar în ultima lună. Autoritățile iordaniene trebuie să permită jurnaliştilor să lucreze liber, atrage atenția RSF.
Cea mai recentă victimă a fost Ahmed Hassan Al-Zoubi, un jurnalist iordanian editorialist la site-ul Sawaleif. Poliția a interceptat vehiculul care îl ducea la aeroportul din Amman, pentru a lua un zbor spre Istanbul. După ce i-au confiscat telefonul și actele de identitate, forțele de ordine l-au dus la sediul securității statului, iar apoi l-au eliberat, fără acuzații, două ore mai târziu.
Alți doi jurnaliști iordanieni au fost arestați sub acuzația de „crimă cibernetică”. Primul a fost Taghreed Risheq, care a fost corespondentul cotidianului Al-Ghad la Washington și este manager media arabă la ONG-ul Democracy for the Arab World Now (DAWN). După arestare, a fost interogată timp de 12 ore în legătură cu un tweet (acum șters) în care critica un articol de ziar care îl batjocorește pe jurnalistul saudit Jamal Khashoggi. Al doilea este editorul Amman.net, Daoud Kuttab, care a fost reținut timp de 90 de minute la aeroport și i s-a spus că a fost emis un mandat de arestare ca urmare a unei plângeri depuse de un om de afaceri americano-iordanian pentru o investigație… din 2019. El a fost eliberat după ce i s-a ordonat să se prezinte în instanță. Alți trei jurnaliști de investigație de diferite naționalități care preferă să nu fie numiți au fost acuzați de „difuzare de știri false” în legătură cu o poveste legată de Pandora Papers. Un membru al echipei lor a fost, de asemenea, arestat pe aeroportul din Amman și apoi eliberat pe cauțiune. „Acest val de arestări și acuzații împotriva jurnaliștilor în decurs de o lună este foarte îngrijorător. Autoritățile iordaniene nu trebuie să tolereze folosirea abuzivă a legilor privind defăimarea sau criminalitatea cibernetică, ce ar putea duce la abuzuri ale poliției”, a declarat Sabrina Bennoui, șefa biroului RSF pentru Orientul Mijlociu.
Iordania ocupă locul 129 din 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei 2021 al RSF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *