◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

AURORA LIICEANU – LANSARE DE CARTE       ”TÂNĂRA CU PĂRUL ALB – MISTERUL NABOKOV”

Marți, 28 mai 2019, La Biblioteca Județeană ”Nicolae Iorga” Ploiești, în Sala ”Marea Unire” Aurora Liiceanu a lansat cartea ”Tânăra cu părul alb. Misterul Nabokov”, publicată în 2018 la Editura Polirom Iași.

Moderatorul activității a fost Mihaela Radu, directorul bibliotecii gazdă.

După cum se menționează și pe coperta cărții, Aurora Liiceanu este doctor în psihologie, a lucrat în cercetare şi a predat psihologie la diferite universităţi din Bucureşti, dar şi la UQAM (Canada) sau EHESS (Franţa).

În prezent, este cercetător senior la Institutul de Filozofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” din cadrul Academiei Române.

A scris până în prezent 14 cărți cu autor unic: ”Povestea unei vrăjitoare”, ”Supuse sau rebele. Două versiuni ale femeii”, ”Dragostea cea veche îți șoptește la ureche” etc.

În ceea e privește ultima carte ”Tânăra cu părul alb. Misterul Nabokov” autoarea însăși  a prezentat-o la Ploiești într-o adevărată conferință care  a avut ca subiect tema cărții și anume relațiile interumane.

Cartea i-a fost inspirată de un articol din presa engleză: ”Orice scriitor mare are o Vera Nabokov” și le oferă cititorilor o informație reală procesată prin prisma propriei gândirii.

Relațiile umane sunt privite din perspectivă sincronică, cât și diacronică.

Au fost menționate diverse tipuri de relații: de vecinătate, colegialitate, autoarea insistând asupra relațiilor de familie. În centrul atenției s-a aflat relația cuplului Vera-Vladimir Nabokov pentru înțelegerea căreia a studiat ”articole și cărți despre cei doi, dar și mărturiile fiului lor Dmitri.”

În ceea ce privește toleranța soției față de soțul său și rezistența cuplului, Aurora Liiceanu a găsit un posibil răspuns în ”personalitățile lor atât de diferite: el, traversând cu ușurință granița dintre imaginație și real, ea puternic ancorată în realitate, complet dedicată proiectului său de viață – acela de a-și ajuta soțul să devină celebru – , convinsă că niciodată nimic nu-i va despărți.”

În expozeul Domniei Sale autoarea a prezentat si alte aspecte de ordin general ale relațiilor de familie, precum: relații conjugale-relații extraconjugale, durabilitatea-nondurabilitatea vieții de familie, relațiile toxice, relația de familie și cariera, sacrificiul în iubire, uitarea, manifestări ale eului în funcție de persoanele cu care se intră  în relație, păreri ale biologilor și sociologilor despre femeie.

De asemenea, au fost avute în vedere consecințele unor aspecte ale societății asupra vieții de familie, precum diviziunea muncii, emanciparea femeii,  stilul și ritmul vieții actuale etc.

Concluzia Aurorei Liiceanu a fost că ”Viața noastră este alcătuită din alegeri și relații” și că ”Dacă relațiile dispar devenim o grămadă de cărți de vizită.”

Activitatea s-a finalizat cu un dialog între autoare și cititori și cu o sesiune de autografe.

Elena TRIFAN / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *