◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Sub semnul CENTENARULUI / La CINCIȘ-CERNA (jud. Hunedoara) s-a plantat „Stejarul Marii Uniri”

Cinstirea eroilor căzuți pe câmpurile de luptă pentru țară și popor este un act de pietate, un suport moral pentru viața noastră, o datorie față de memoria celor care au plecat prea devreme în lumea celor fără de viață.
Pe acest fond, în curtea Bisericii ortodoxe din localitatea Cinciș-Cerna, cu ocazia sărbătoririi MARII UNIRI, sub genericul „A PATRIEI CINSTIRE – UNIȚI SUB TRICOLOR” în organizarea Asociației „Cincișenii” s-a plantat un stejar denumit metaforic „STEJARUL MARII UNIRI”.
Ideea organizării acestui moment semnificativ i-a aparținut prof. Ioan VLAD – vicepreședinte al Asociației „Cincișenii”, cu drag susținută și îmbrățișată de prof. Univ. Dr. ing. Victor VAIDA, președintele acestei asociații, care a propus plantarea stejarului în curtea bisericii, a fost finalizată cu sprijinul Comitetului director al asociației, cu remarcă pentru contribuția colonelului (r) Marin Viorean PETROESC, a Bisericii ortodoxe din localitate și a unor locuitori din acest sat.
A fost un moment de trăire sufletească, zărită prin ochii credinței ce-a născut parcă un echilibru moral, o rază de lumină, de cinstire a memoriei eroilor din satul CINCIȘ și localitățile învecinate.
Nu a lipsit săvârșirea unui parastas în memoria tuturor eroilor, unde lumânările aprinse – păreau un izvor de lumină și căldură, un simbol al vieții de dincolo de moarte.
Această activitate stă în slujba semenilor, căci binele comun se răsfrânge și asupra binelui individual, aspect ce ne face să apreciem sprijinul localnicului Nicu CIORBĂ care a transportat stejarul dintr-o pădure privată, ca de altfel, al lui Ioan VAIDA, Valentin GROZA și Dumitru MARSICI care au amenajat spațiul unde a avut loc plantarea.
În pofida vremii friguroase, cei prezenți au audiat o expunere bine documentată și semnată de președintele Asociației „Cincișenii”, care a marcat Ziua Centenarului punctând în același timp momentul Marii Uniri.
Un sens aparte și clipe de suflet înălțătoare, a transmis celor prezenți solistul de muzică populară, Sigismund Munteanu, prin interpretarea de cântece patriotice.
– Acțiunea de la Cinciș-Cerna – după cum remarca Mihai RUDEANU – a creat relații pozitive de natură morală și socială, de trăire creștină, omagiu adus eroilor primind sensul adevărat și deplin de recunoștință față de aceștia – floare aleasă din buchetul de virtuți care trebuie să ne îmbogățească sufletul.
Urmare acestei activități, s-au primit multe mesaje de felicitare, unul dintre acestea fiind semnat de ing. Constantin VLAICU, (foto) din Mehadia, jud. Caraș-Severin, membru al U.Z.P.R., pe care-l redăm mai jos: «Felicitări pentru Asociația „Cincișenii”. Plantarea stejarului în curtea Bisericii, sub denumirea „Stejarul Marii Uniri”, contribuie la formarea de clipe înălțătoare, de respect față de eroii satului și ai neamului românesc, în general. Este un respect față de istoria locală venită din adâncul timpului, sub chipul românului viteaz, dârz și neînfricat, un omagiu pentru trecutul glorios al poporului – permanent reper de suflet și credință».

Ioan Vlad
Georgeta-Ileana Cizmaș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *