default-logo
BREAKING NEWS
Agențiile de presă din Europa, decise să învingă presiunea războiului şi dezinformarea Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19”, desfăşurată la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual, în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi dezinformării. Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news. „Tehnologia este foarte importantă pentru noi şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA. CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată, în schimb poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014. La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care, din motive financiare, ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată. Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare. Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia-Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”: „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă. Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”. La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii. EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956, în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei. AGERPRES este membră EANA din 1996.

Ziua Națională a României, sărbătorită online în cadrul Filialei Olt a UZPR

Ținând seama de condițiile pandemice, de „minivacanța” din Instituții, de faptul că autoritățile județene și locale stabiliseră că la Slatina (și în tot Județul Olt) nu se vor organiza manifestații de Ziua Națională a României, într-o scurtă ședință de lucru, prezidată de Vivi-Viorel Pintea, coordonatorul Filialei Olt a UZPR, s-a stabilit să desfășurăm această activitate online.
În calitate de organizator/inițiator al acestei activități, am anunțat pe Grupul What’sApp toți colegii noștri jurnaliști „de Olt” și ne-am conectat, în două serii, pentru a celebra această mare sărbătoare a poporului român .
Seria l.: 10,00-12,00. Au participat: Vivi-Viorel Pintea, Ștefan Melinte, Dumitru Negulescu, Mirela Costache, Paulian Buicescu și Maricela-Paraschiva Buicescu.
Seria a ll-a: 14,00-16,00. Au participat: Vivi-Viorel Pintea, Cristine Rousseau, Constantin Geantă, Elena Manda, George Tulea, Rodica-Felicia Matei, Daniela Ionescu, Teodor-Marian Popescu, Nicolae Ion-Gelu, Paulian Buicescu și Maricela-Paraschiva Buicescu.
În ambele serii, colegii au susținut referate, prelegeri, au recitat poezii, toate cu referire la tema de maxim interes a Românilor de pretutindeni – Ziua Națională a României. Unii colegi ne-au amintit cum a fost celebrată această mare sărbătoare de-a lungul anilor în Județul Olt, precum și în două județe vecine, Teleorman și Vâlcea.

 
       Maricela-Paraschiva Buicescu / UZPR Olt

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.