default-logo
BREAKING NEWS
Agențiile de presă din Europa, decise să învingă presiunea războiului şi dezinformarea Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19”, desfăşurată la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual, în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi dezinformării. Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news. „Tehnologia este foarte importantă pentru noi şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA. CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată, în schimb poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014. La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care, din motive financiare, ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată. Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare. Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia-Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”: „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă. Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”. La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii. EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956, în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei. AGERPRES este membră EANA din 1996.

Interviu cu violoncelistul Adrian Naidin

 “Violoncelul este o prelungire a ființei mele; e ca și cum aș avea trei mâini”

Violoncelistul Adrian Naidin a susținut un recital la Botoșani, pe data de 15 ianuarie, cu ocazia decernării Premiului Național de Poezie “Mihai Eminescu”. Publicul prezent a vibrat la muzica artistului, s-a emoționat ascultând poeziile lui Nichita Stănescu ori Mihai Eminescu pedalate de coardele violoncelului său. O seară muzicală încheiată într-o armonie de sentimente:  bucuria de a fi, un pic de tristețe pentru  dorul de lucruri  și ființe pe care nu le mai ai,  nostalgia copilăriei, fericirea de a asculta muzică bună până la urmă. Un exemplu de virtuozitate autentică!

Reporter: Cum v-ați caracteriza în câteva cuvinte?

Adrian Naidin: Un vulcan plin de lacrimi.

Rep: Credeți în iubirea dintre instrument și muzician?

A.N: Sigur că da. Dacă nu aș crede în iubire, în general, nu aș putea să cânt deloc, nici la instrument și nici la voce. Eu consider că această forță, iubirea, există în fiecare om.  Nu știu dacă toți au norocul să iubească, dar și când ai norocul acesta, asta te clădește  în absolut tot. Iar violoncelul este o prelungire a ființei mele, nu-l văd ca pe ceva exterior mie. E ca și cum aș avea trei mâini. Instrumentul face parte din mine. Probabil și când iubești și ți-e dor de cealaltă persoană, simți că face parte din tine. Nu-i nimic diferit. Dacă nu crezi, nici nu se întâmplă, nu ai cum să cânți.

Rep: Care este stilul pe care îl abordați în general?

A.N: Stilul meu este lipsa totală de stil. Într-o seară îmi place mai mult să cânt cum am cântat în seara aceasta, mai mult muzică pentru ascultare, muzică de dragoste, muzică facută pe versurile marilor poeți români: Mihai Eminescu, Nichita Stănescu. În altă seară îmi place să cânt rock, eu sunt și rocker. Îmi place să cânt și techno, o să mă vedeți la Untold. Îmi place să cânt și jazz.  Lipsa totală de stil nu înseamnă că fac un amalgam, ceva nedefinit. Totul are logică la mine, are o poveste; spectacolele au un început, un sfârșit și un punct culminant.

Rep: Cum vă alegeți poeziile pe care le interpretați pe scenă?

A.D: După ce mă rănește câte o poezie… Pe mine după ce mă rănește o poezie și mă face să lăcrimez sau să am o anumită stare de care nu scap,  înseamnă că poezia aceea e bună pentru mine. Faptul că m-a atins,  este cel mai important lucru. Trebuie să te miște ceva în viață:  moartea unei căprioare, a unui cățel, a unui om, zâmbetul unui copil, un copil care îți aduce un măr, o pasăre în  zbor.  Nu ați văzut ce frumos zboară păsările? Rândunelele, mai ales, au un zbor superb. Zborul, în ge-neral, are un simbol foarte frumos. Tot ceea ce mă lovește,  mă rănește sau mă atinge într-un mod adânc, îl  transform în muzică.

Rep.: Cum e în Botoșani?

A.D.: Mă simt extraordinar în Botoșani,  mă simt  iubit. Dar și eu iubesc orașul acesta. Am mai fost aici. Mă simt  respectat și oamenii mă privesc într-un fel anume. Mă onorează atât de mult și mă obligă atât de mult să vin pe viitor. Mă copleșește starea asta, nu o am peste tot, în toate orașele. Aici chiar am simțit-o. Și de abia aștept să mai vin aici.

Sursa: Ziarul Buzz/ Botoșani

Despre autor

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.