default-logo

Un nou număr al revistei de cultură „Vatra veche” : 5/2020

Publicația lunară de cultură „Vatra veche”, aflată în al doisprezecelea an de existență, ajunsă la 137 de numere plus 11 suplimente, își continuă demersul său cultural-național sintetizat în chiar sloganul de pe frontispiciu: „ Români din toate țările, uniți-vă” , deziderat poate mai actual că niciodată.

Chiar și ilustrația acestui număr rezonează cu programul publicației, reunind grafica lui Horațiu Mălăele cu xilogravurile lui Adalbert Gyuris, originar din Bocșa Română, trăitor de aproape 25 de ani în Germania.

Actualitatea românească e sintetizată în articolul acad. Ioan Aurel Pop, „Vina bătrânilor de a fi bătrâni”, și particularizată cultural în editorialul lui Nicolae Băciuț.

Numărul aduce în actualitate opera unuia din redactorii revistei „Vatra” din anii optzeci, Anton Cosma, plecat la cele veșnice la doar 51 de ani și care ar fi împlinit în această lună 80 de ani.

Tot la capitolul restituiri intră și articolele didicate Veronicăi Micle, lui Liviu Rebreanu, Lucian Blaga, Dimitrie Stelaru, Nichita Stănescu, George Bălăiță, Radu Flora, Mihail Diaconescu,  Adrian Marino.

De comentarii critice la cele mai recente apariții editoriale beneficiază Dumitru Ichim, Darie Ducan, Iuliu Ionaș, Victoria Milescu, Daniel Marian, Iacob Coman, Calistrat Robu, Andrei Panțu, Gheorghe Filip, Veronica Bălaj, Ion Toma Ionescu, Florin Bengean, Antonina Sârbu, judecățile critice purtând semnătura unor autorități în materie, de la A.I. Brumaru la Theodor Codreanu, de la Ioam Marcoș  la Iulian Chivu.

Acad. Ioan Aurel Pop își continuă serialul său „Transilvania, starea noastră de veghe”.

O atitudine fermă față de derapajele din societatea civilă face Magda Ursache, în articolul „Apărători și detractori ai lui Clio”.

O analiză pertinentă, de dincolo de Ocean, face Silvia Urdea, în articolul „Democrația în declin”.

Se încheie serialul unui text  inedit al lui Francisc Păcurariu, „Blestemul chinezesc”.

Materialele de spiritualitate românească sunt ilustrate de convorbirile duhovnicești cu ÎPS Ioan , Mitropolitul Banatului, de Jurnalul de la Muntele Athos al lui Nicolae Băciuț și de pildele pr. dr. Gheorghe Nicolae Șincan.

Nu lipsesc paginile de poezie, semnate de George Bacovia, Elisabeta Isanos, Anton Cosma, Liliana Spătaru, Veronica Pavel Lerner, Emilia Amariei, Radu Șerban, Jean-Baptiste Pélissier (Franța), Gefrghi Konstantinov (Bulgaria),  la rubrica Biblioteca Babel , precum și paginile de proză, semnate de Nicolae Suciu.

Mărturisiri despre călătorii în spații exotice ne propun Radu Șerban (Japonia), Mihai Posada (Egipt).

Anca Sârghie își continuă amplul interviu cu ambasadorul României în Argentina, Carmen Podgorea.

Firește, nelipsite sunt rubricile tradiționale, dedicate filmurui, artelor plastice, epigramei ș.a..

Nicolae Băciuț
 

 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.