default-logo

Conferința „Fake news? An old, new story” – analiza știrilor false dintr-o perspectivă inedită

La 12 ianuarie 2022 va avea loc conferința „Fake news? An old, new story” („Știrile false? O poveste veche și nouă”), susținută de reputatul profesor și autor Carlo Ginzburg.

În cadrul manifestării organizate de Casa Istoriei Europene, profesorul Ginzburg va analiza fenomenul „știrilor false” pe baza noțiunii lui Robert Merton, de „profeție auto-împlinită”. Acest eseu, publicat cu mult înainte de apariția internetului, nu a fost citat în mod proeminent în dezbaterea privind știrile false, dar permite înțelegerea fenomenului dintr-un unghi care este atât relevant, cât și neașteptat. În prelegerea sa, Carlo Ginzburg, ale cărui cărți au fost traduse în peste 20 de limbi, va analiza fenomenul „știrilor false” cu o anumită distanță cronologică și conceptuală.

Este posibil să luptăm împotriva știrilor false? Ginzburg consideră că da, cu ajutorul filologiei, o veche materie universitară care, din păcate, a ieșit din prim-plan. Pentru a face lumină asupra implicațiilor răspândirii știrilor false, reputatul professor, care a predat la  Universitatea din Bologna, UCLA și la Școala Normală din Pisa, se va concentra și pe un text de excepție al lui Lorenzo Valla, umanist din secolul al XV-lea, care a demonstrat că documentul cunoscut sub numele de „Donația lui Constantin” este un fals.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.