default-logo

Dezastrele meteorologice au ucis zeci de mii de europeni

Evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi valurile de caniculă şi inundaţiile, care se vor multiplica în anii următori ca urmare a schimbărilor climatice, au costat aproximativ 142.000 de vieţi şi aproape 510 miliarde de euro în Europa în ultimii 40 de ani, conform unui raport publicat de Agenţia Europeană de Mediu (AEE), cu sediul la Copenhaga. Instituția solicită continuarea adoptării măsurilor de adaptare, atât la nivel individual, cât şi la nivel de stat, doar un sfert dintre daunele înregistrate fiind asigurate.

Evenimentele climatice, cu precădere cele caniculare, dar şi valurile de frig, seceta şi incendiile forestiere reprezintă 93% din numărul total al deceselor şi 22% din daunele financiare, potrivit bilanţului realizat pe baza datelor CATDAT.

Dacă pierderile umane provocate de aceste evenimente sunt mult mai reduse, inundaţiile au fost cele mai costisitoare dezastre din punct de vedere financiar – 44% din totalul costurilor – înaintea furtunilor (34%), potrivit acestui raport.

Câteva evenimente foarte grave concentrează cea mai mare parte a bilanţului: 3% dintre dezastrele recenzate sunt astfel responsabile pentru aproximativ 60% din costul financiar pentru perioada 1980-2020.

Numai valul de caniculă din 2003 a provocat moartea a aproximativ 80.000 de persoane în cele 32 de ţări europene studiate, inclusiv cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, precum şi Turcia şi Regatul Unit.

La nivel global, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) estimează că numărul dezastrelor asociate vremii a crescut în ultimii 50 de ani, provocând tot mai multe daune materiale.

Studiile recente, inclusiv rapoartele Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC) format din experţi ONU în domeniul climei, demonstrează că frecvenţa şi gravitatea unor evenimente precum secetele şi incendiile forestiere sunt mai bine explicate atunci când sunt luate în considerare schimbările climatice.

În Europa, modelele climatice prevăd evenimente mai frecvente şi mai severe, fie că este vorba despre furtuni, inundaţii şi alunecări de terenuri umede, sau de secete ori incendii forestiere.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*