◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

SIP  cere ajutorul comunității internaționale

Venezuela.  Ziariși arestați, bătuți, deportați

 În dimineața zilei de 6 martie a.c., reporterul american Cody Weddle și  colegul său, Carlos Camacho, au fost reținuți de agenți ai serviciului militar de contrainformații din Venezuela. Locuințele  celor doi jurnaliști au fost luate cu asalt de către agenți ai Direcției Generale de Contrainformație Militară (DGCIM). Cody Weddle, jurnalist independent,  este  corespodent pentru programul în limba engleză al postului WPLGLocal10 (canal 10), de la Miami. El este  rezident în Caracas din anul 2014, iar Carlos Camacho este cetățean venezuelean.

Societatea Interamericană de Presa –SIP condamnă numeroasele agresiuni contra jurnaliștilor și a presei din Venezuela.  Președinta Societății Interamericane de Presă, Maria Elvira Dominguez, cere respectarea și garantarea muncii jurnaliștilor în Venezuela. Președinta SIP, care  este  și directoarea ziarului columbian  El Pais din Cali,  a declarat că SIP  a primit foarte multe  rapoarte referitoare la multiplele riscuri la care au fost expuși jurnaliști columbieni și din alte țări. Regimul lui Nicolas Maduro folosește cenzura și toate instrumentele de represiune, pentru a-i împiedica pe venezueleni să se informeze cu privire la dezastrul economic și politic cu care se confruntă societatea venezueleană. Institutul de Presă și Societatea Venezueleană (Ipys), Sindicatul Național al Lucrătorilor din Presă din Venezuela (SNTP) și Asociația Jurnaliștilor Venezueleni din Străinătate (Apevex), împreună cu alte organizații venezuelene, alertează comunitatea internațională și cere garantarea dreptului la informație și la libertatea de expresie în Venezuela.Președintele Comisiei pentru Libertatea Presei și Informație din cadrul SIP, Roberto Rock, a condamnat faptele de  agresiune comise asupra jurnaliștilor. Roberto Rock, director al portalului media La Silla Rota din Ciudad de Mexico, a  spus „suntem conștienți de riscurile muncii jurnalistice, totuși, în situația din Venezuela, unde regimul comite acte de violență contra propriilor cetățeni, jurnaliștii și presa independentă se află în fața celor mai mar mari pericole”. Maria Elvira Dominguez y Roberto Rock au subliniat că SIP își respectă angajamentele și va continua să lupte pentru a denunța violențele comise la adresa libertății de expresie și a libertății presei, între alte drepturi ale  omului,pentru ca venezuelenii să se poată bucura de toate libertățile esențiale pe care  Guvernul  de la Caracas  le neagă.

Rapoartele referitoare la atacurile contra jurnaliștilor venezueleni și străini includ distrugerea materialelor și  a echipamentelor jurnalistice, sechestrare, omucidere, cenzură și blocarea  presei digitale, intimidarea, toate acestea cu scopul de a împiedica mediatizarea intrării ajutoarelor umanitare în Venezuela de la frontiera cu Columbia.

Potrivit SNTP, cel puțin 50 de jurnaliști venezueleni au rămas blocați în Columbia, urmare  a închiderii intempestive a frontierei la ordinul regimului Nicolas Maduro. Pe de altă parte, Institutul de Presă și Societatea Venezueleană (Ipys) denunță 21 de cazuri de violare a libertății de expresie. Lenin Danieri, reporter de la Telocuentonews, a fost rănit la un braț și la față. Pascual Filardo, fotograf la Presa de Lara, a fost lovit  la picioare de o bombă lacrimogenă. Un jurnalist de la  postul de televiziune RT Redfish a fost rănit de  o mașină în care se aflau susținătorii regimului  Maduro. Jurnalistul Gregory Jaimes și cameramanul David Guacaran de la site-ul Venezolanos Por la Informaciones (VPI) au fost reținuți de către civili și au fost deposedați de echipamentele de transmisie, telefoane și carduri bancare.

De asemenea, Maryné Glod,  jurnalist  la Venevision  și cameramanul său au  fost atacați de către civili înarmați  care le-au furat tot ce au avut asupra lor. Marcas Salgado, corespondent al Agenției germane de presă  Ruptly, a fost sechestrat și lipsit de toate drepturile timp de opt ore. Alonso Centeno, cameraman la TV Venezuela și la VIVOplay, a fost amenințat de către persoane înarmate. Jurnalista suedeză Annika H Rothstein a fost reținută de paramilitari, lovită și amenințată cu moartea, după ce i-au furat toate echipamentele.

Potrivit Organizației Espacio Publico, în primele luni ale acestui an,  49 de jurnaliști au fost arestați și 7 au fost expulzați.

Elena Chiriță  /  UZPR

Sursa https://www.sipiapa.org/contenidos/home.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *