◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

SUA cer Chinei libertate deplină pentru jurnaliștii care vor relata de la JO din 2022

Statele Unite au cerut Chinei să nu restricționeze accesul și circulația jurnaliştilor în timp ce relatează despre Jocurile Olimpice de iarnă din 2022, scrie voanews.com.

Oficialii americani, chiar dacă nu au dezvăluit dacă SUA vor participa la JO, afirmă că Washingtonul va continua să exprimeîngrijorări cu privire la problemele legate de drepturile omului în China. „Îndemnăm oficialii Republicii Populare Chineze să nu limiteze libertatea de mișcare și accesul jurnaliştilor și să se asigure că aceștia rămân în siguranță și pot relata liber, inclusiv la Jocurile Olimpice și Paralimpice”, punctează purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. 

Într-o declarație recentă, jurnaliștii din Beijing și-au exprimat îngrijorarea profundă cu privire la „lipsa de transparență și claritate” a reportajelor legate de Jocurile Olimpice din China.

Clubul corespondenților străini din China a declarat, într-un tweet, că „în ultimul an, corpul de presă străină a fost în mod continuu blocat în ceea ce privește pregătirile pentru Jocurile Olimpice de iarnă, i-a fost refuzată participarea la evenimente de rutină și a fost împiedicat să viziteze locurile sportive din China”. 

Pe de altă parte, Departamentul de Stat a anunțat că SUA continuă „să aibă îngrijorări profunde cu privire la situația din Xinjiang și o serie de alte probleme legate de drepturile omului în China”. Liderii G-20 au susținut, într-o declarație comună, după reuniunea de la Roma, că oportunitățile pentru sportivii din întreaga lume de a concura la Beijing „servesc ca un simbol al rezistenței umanității”. Oficialii chinezi au interpretat declarația ca pe o susținere binevenită, exact în momentul în care țara se pregătește să găzduiască Jocurile, programate în perioada 4-20 februarie. „Evenimentul a primit urări de bine și sprijin din partea Comitetului Olimpic Internațional și a multor țări”, afirmă Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Dar activiștii pentru drepturile omului și membri ai Congresului SUA au cerut boicotarea Jocurilor Olimpice de iarnă, din cauza atitudinii autorităților chineze față de respectarea drepturilor omului.

(R.I.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *