◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Indonezia interzice prin lege relațiile extraconjugale; inclusiv pentru… turiști

Parlamentul Indoneziei a aprobat un nou Cod Penal, care interzice oricărei persoane din țară să întrețină relații extraconjugale și restricționează libertățile politice. Sexul în afara căsătoriei va duce la o pedeapsă cu închisoarea de până la un an, conform noilor legi, care intră în vigoare în trei ani. Schimbările vin după o creștere a conservatorismului religios în țara cu majoritate musulmană, relatează BBC.

Criticii văd noule prevederi ca pe un „dezastru” pentru drepturile omului și o potențială lovitură pentru turism și investiții.

Mai multe grupuri de tineri, în principal, au protestat împotriva legislației în fața Parlamentului din Jakarta și este posibil ca noile legi să fie contestate în instanță.

Acestea se aplică în mod egal localnicilor și străinilor care locuiesc în Indonezia sau care vizitează destinații de vacanță, precum Bali. Conform legii, cuplurile necăsătorite prinse făcând sex pot fi închise până la un an. De asemenea, le este interzis să locuiască împreună – un act pentru care oamenii ar putea fi condamnați la închisoare până la șase luni.

Susținătorii legislației spun că au fost făcute modificări pentru a se adapta preocupărilor criticilor – pentru ca urmăririle penale să înceapă, o plângere trebuie să fie depusă de copiii, părinții sau soția cuplului acuzat.

Grupurile de drepturi afirmă că noile prevederi afectează în mod disproporționat femeile și minoritățile etnice. Multe companii s-au opus, de asemenea, legislației, spunând că descurajează vizitatorii și investițiile. Dar parlamentarii au sărbătorit revizuirea legilor care datează de la dominația colonială olandeză.

„Este timpul să luăm o decizie istorică cu privire la modificarea Codului Penal și să-l lăsăm în urmă pe cel colonial pe care l-am moștenit”, a declarat ministrul Dreptului, Yasonna Laoly, în Parlament.

Noua legislație conține zeci de noi clauze care incriminează imoralitatea și blasfemia și restricționează exprimarea politică și religioasă.

Directorul pentru Asia de la Human Rights Watch, Elaine Pearson, a declarat pentru BBC că a fost „un mare regres pentru o țară care a încercat să se prezinte ca o democrație musulmană modernă”.

Cercetătorul grupului din Jakarta, Andreas Harsano, a spus că în Indonezia există milioane de cupluri fără certificate de căsătorie „mai ales în rândul popoarelor indigene sau musulmanilor din zonele rurale” care s-au căsătorit în anumite ceremonii religioase.

De la tranziția democratică a Indoneziei, în 1998, în unele părți ale țării cu 267 de milioane de cetățeni au fost introduse legi stricte, bazate pe religie, cu privire la relațiile intime. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *