default-logo

Raportorul ONU, Irene Khan, a lansat o colecție de eseuri dedicate muncii jurnalistelor

Irene Khan, raportor special pentru promovarea și protecția dreptului la libertatea de opinie și de exprimare, a publicat colecția de eseuri „#JournalistsToo – Women Journalists Speak Out”, care relatează experiențele personale ale unor jurnaliste din zece țări. Publicația este susținută de UNESCO și de Procedurile Speciale ale Consiliului pentru Drepturile Omului.

Într-un limbaj direct, jurnalistele descriu amenințările și atacurile pe care le suportă  doar pentru că sunt femei, pentru că își fac munca, pentru că dezvăluie adevărul și îndrăznesc să vorbească. Hărțuirea și atacurile variază de la campanii de defăimare și dezinformare, discurs de ură bazat pe gen, trolling, la amenințări cu moartea, campanii de defăimare și amenințări la adresa membrilor familiilor lor. Poveștile arată cum violența bazată pe gen se intersectează cu rasismul, homofobia și alte forme de discriminare.

După cum subliniază Irene Khan, aceste atacuri sunt menite să intimideze, să reducă la tăcere și să scoată femeile jurnaliste din sfera publică. „Toate acestea reprezintă o încălcare flagrantă a libertății de exprimare și a dreptului de participare publică. Ele amenință dreptul societății la informații dintr-o media diversă, erodează pluralismul și subminează dezbaterea democratic”, consideră Irene Khan.

Publicația include perspectiva Christiane Amanpour, prezentatoare internațională șefă a CNN, care subliniază că acestea nu sunt povești ale unor victim, ci mai degrabă eseurile „încurajează jurnaliştii să riposteze şi trimit un mesaj puternic de speranţă şi rezistenţă altor jurnalişti care ar fi putut trăi situaţii similare”.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*