◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

„Sancțiunile digitale” pot combate răul făcut de Rusia pe internet

Companiile de tehnologie și autoritățile de reglementare din UE și vest au puterea de a perturba funcționarea internetului Rusiei și utilizarea rău intenționată a internetului în afara țării, fără a afecta datele și infrastructura esențială. Aceste „sancțiuni digitale” pot fi implementate rapid și eliminate cu ușurință atunci când este cazul, scriu Andrey Kolodyuk și Jan Thys, co-fondatorii Fundației pentru Ucraina Liberă, o organizație non-profit tocmai creată în Belgia pentru a ajuta oamenii și întreprinderile ucrainene afectate de război. „Capacitățile de război cibernetic ale Rusiei sunt de clasă mondială. Nu numai că sunt folosite pentru a ataca Ucraina, ci sunt gata să lovească infrastructurile critice ale lumii. Trecutul recent a arătat cât de tangibilă este această amenințare. De exemplu, guvernul rus este suspectat a fi în spatele atacului SolarWinds din 2020, care a afectat mii de organizații la nivel global, inclusiv mai multe părți ale guvernului federal al Statelor Unite. Mâine s-ar putea să asistăm la o prăbușire completă a piețelor de capital sau să ne trezim fără căldură și electricitate”, arată autorii.
În timp ce Occidentul s-a mișcat rapid pentru a sprijini Ucraina, în termeni militari și pentru a sancționa Rusia din punct de vedere economic și tehnologic, s-ar putea face multe și în domeniul digital, ca de pildă acțiuni de reglementare. „Trebuie să reducem amenințarea și capacitatea de a produce daune a armatei cibernetice a lui Putin, hackerii și trolii care lucrează cu el. Iată câțiva pași: marcați internetul rusesc nedemn de încredere în întreaga lume, iar ca urmare, site-urile web rusești ar fi considerate nedemne de încredere în afara Rusiei și un risc de securitate de către browserele web din întreaga lume; dezactivați peering-urile la IXP-urile care se conectează la Rusia, pentru a închide rutele hackerilor, pentru a încetini internetul în Rusia și a face ca traficul de internet din Rusia, inclusiv atacatorii cibernetici, trolii și dezinformatorii, să fie canalizat într-un număr mai mic de puncte de acces. Deși toate acestea constrâng efectiv capacitățile de război cibernetic ale Rusiei și limitează fluxurile de dezinformare online din această țară, măsurile sugerate nu sunt distructive”, arată Kolodyuk și Thys, citați de EURACTIV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *