◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Interviu cu actorul NAE ALEXANDRU

NAE ALEXANDRU: ”O zi în care nu ai râs este o zi pierdută”
 
 
        REPORTER: – Faceți parte din tânăra generație de actori care s-au afirmat în ultimii ani în țara noastră. De ce ați ales această profesie ? 
        NAE  ALEXANDRU: – Din totdeauna am vrut să devin actor.  Am fost crescut de bunică și mătuși care au lucrat în lumea teatrului. bunica a fost cabinieră la TEATRUL  BULANDRA , am văzut spectacole frumoase cu actori MARI. Copil fiind i-am văzut jucând pe marii actori ai teatrului ROMÂNESC. Adolescent fiind ,în clasa a 9-a,  am început să văd și mai mul teatru și film . Vedeam toate spectacolele de la teatrele din București și toate filmele cu marii noștri actori . Eroul meu era MĂRGELATU- FLORIN  PIERSIC. Da, recunosc,  am vrut să fiu ca FLORIN  PIERSIC  și  AM  REUȘIT. 
        REPORTER: – Vă rog să numiți actorii care v-au fost profesori în timpul studenției sau mentori după absolvirea universității.
        NAE  ALEXANDRU: – Primul profesor l-am avut la ȘCOALA POPULARĂ DE ARTĂ, când aveam 15 ani. Actorul ION  ARCUDEANU de la Teatrul de copii ION CREANGĂ. EL m-a învățat să nu mai imit. Imitam pe aproape toti actorii români . Apoi am intrat la 17 ani în TRUPA  DE  TEATRU  EVENIMENT, condusă de regizorul GRIGORE  POPA . Aici am avut  mari satisfacții. Am obținut 8 premii naționale, în 2 ani, la festivalurile de teatru pentru amatori din țară, pentru roluri în spectacole sau recitaluri . Același regizor m-a pregătit și pentru institutul de teatru. Am intrat la institut în 1995, la 18 ani, la clasa marei regizoare SANDA  MANU. Aici i-am avut asistenți pe GHEORGHE  VISU și  FLORIN  ANTON. După doi ani petrecuți în această clasă am plecat la clasa MIRCEA  ALBULESCU , unde i-am avut asistenți pe regizorul CĂTĂLIN  NAUM  și pe DINU  MANOLACHE .  DINU  MANOLACHE va rămâne mereu profesorul meu de suflet. Păcat că a dispărut dintre noi atât de prematur. Vă închipuiți că având asemenea profesori  am absolvit facultatea în 1999 cu mare succes. Jucam în 5 din cele 7 producții ale studioului CASANDRA din acel an. Mai târziu, ca actor al TEATRULUI  DE  REVISTĂ  , marii actori ai acestui teatru mi-au influențat cariera.
        REPORTER: – Când s-a produs debutul dumneavoastră, ca actor ?    
        NAE  ALEXANDRU: – Am debutat ca actor  în anul 2000 la TEATRUL  EVREIESC  DE  STAT  jucând în muzicalul SCRIPCARUL  PE  ACOPERIS , aături de DAN  TUFARU.
        REPORTER: – Înainte de a ajunge la Teatrul de Revistă ”Constantin Tănase” la ce alte instituții teatrale ați mai activat ?
        NAE  ALEXANDRU: – După un concurs semiratat la teatrul din BRAȘOV , unde cu toate că luasem concursul , nu am jucat nici măcar 10 minute, am hotărât să rămân în BUCUREȘTI , orașul meu natal. Am făcut figurație specială în TEATRUL  NAȚIONAL  DIN  BUCUREȘTI  iar în anul 2000 m-am angajat ca actor debutant la TEATRUL  EVREIESC  DE  STAT.  Aici am lucrat timp de 6 ani cu regizori ca HARY  ELIAD,  GRIGORE GONȚA , ALEXANDER  HAUSVATER , BOGDAN DRĂGULESCU , KINCES  ELEMER , MATEI ALEXANDRU .  Am jucat alături de actori dragi mie, realizând  peste 20 de roluri. Ultimul rol fiind și o încununare a muncii mele ,  interpretând rolul lui MENAHEM  MENDL  din  ROMANUL UNUI OM DE AFACERI , personaj celebru al literaturii evreiești.  În anul 2006 am ajuns actor la TEATRUL  DE  REVISTA,  chemat de la teatrul EVREIESC de către regizorul BIȚU FĂLTICINEANU , scriitorul  AUREL STORIN și  directorul  ALEXANDRU ARȘINEL.
        REPORTER: – După părerea dumneavoastră, este apreciată așa cum se cuvine profesia de actor în România ?
        NAE  ALEXANDRU: – Profesia de ACTOR este una specială  Ca actor muncești non -stop . Ai mereu de învățat . ACTORIA nu se face doar în TEATRU , TELEVIZIUNE, etc.  , actor ești din prima secundă când te trezești până te culci . Actoria e un alt fel de a-ti TRĂI VIAȚA . Astăzi actorii sunt în suferință , deoarece societatea GLOBALIZATĂ a distrus criteriile de valoare , iar profesia noastră funcționează doar pe baza criteriilor de valoare . ACTORIA este o meserie pe FĂCUTELEA , cum spunea profesorul meu , nu te poți duce la teatru și sa te prefaci că muncești . În alte profesii se poate. De aceea cred că actorul , astăzi , suferă pentru că nu mai este tratat așa cum ar merita.
        REPORTER: – Ce ar trebui să facă statul și televiziunea națională pentru o mai bună promovare a actorilor cu adevărat talentați ?
        NAE  ALEXANDRU: – Statul AR TREBUI SĂ ÎNFIINȚEZE UN ORGANISM  care să se ocupe cu promovarea valorilor artistice . Nu se va întâmpla niciodată. Este păcat că nu există  producții de filme așa cum ar trebui. Televizunile au devenit PREA COMERCIALE , se vorbește mult și nu se fac producții cu adevărat valoroase. 
        REPORTER: – Mai are ”priză” la publicul de astăzi teatrul de comedie ?
        NAE  ALEXANDRU: – O  ZI  ÎN  CARE  NU  AI  RÂS  ESTE  O  ZI  PIERDUTĂ .  Comedia va fi mereu la modă și va avea succes . Comedia este cel mai greu gen teatral , pentru că nu poți păcălii . Ai , sau nu ai har comic. 
        REPORTER: – Tinerii actori de comedie au posibilitatea să se ridice la nivelul marilor actori de odinioară ?
        NAE  ALEXANDRU: – Valoarea actorului este stabilită în funcție de mai mulți factori . REGIZORUL și TEXTUL . Pentru un actor de revistă, TEXTUL este foarte important . Talentul trebuie șlefuit cu TEXTE VALOROASE . Degeaba ești actor bun și joci niște texte care nu te reprezintă. Politica repertorială  în teatru este ESENȚIALĂ .Sunt mulți actori tineri , foarte buni . Și ei se văd . Eu cred că teatrul ROMÂNESC are un viitor bun.
        REPORTER: – Care au fost rolurile mai importante care v-au marcat activitatea de actor, desfășurată până acum ?
        NAE  ALEXANDRU: – Toate rolurile am fost învățat să le fac cu dăruire totală . Toate rolurile le fac cu dorința ca să rămână ceva și în memoria spectatorului . Cred că unul dintre cele mai dragi roluri din ultima perioadă a fost cel din SOSESC  DESEARĂ  , unde îl interpretam pe SACHE  și mâncam jumătate de borcan de dulceață de vișine , la fiecare spectacol.
        REPORTER: – Cum reușiți să ”împletiți” prezența pe scenă cu unele emisiuni de televiziune, în care evoluați de mai mulți ani ?
        NAE  ALEXANDRU: – Genul de teatru pe care îl practic  este un gen  POPULAR . Atunci când am fost invitat să fac parte din trupa teatrului TĂNASE, l-am întrebat pe MIRCEA  ALBULESCU dacă să mă duc , răspunsul lui , pe care n-am să-l uit niciodată a fost: DU-TE , ĂLA  E  UN  TEATRU  DE  VEDETE . Este normal să fac televiziune , și mai ales  DIVERTISMENT  DE  TELEVIZIUNE , dar din păcate  nu se face atâta cât ar trebui. Îmi place foarte mult această alergătură din platoul televiziunii  pe scena de la TĂNASE. Altceva nici nu mă văd făcând. 

 

                                                                        Interviu realizat de Ioan Vasiu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *