default-logo

Mereu cu inimile sus, iubiți români!

Cred că noi românii, celebrăm în fiecare zi limba în care vorbim, în care scriem, cântăm și visăm. Anul acesta, am avut imensa bucurie pe care am împletit-o cu multă onoare, de a slăvi sfânta noastră limbă română, participând  la un eveniment de excepție, un spectacolul de poezie și muzică pentru Ziua Limbii Române,  care a fost găzduit de Centrul European Cultural și de Tineret al UNESCO „Nicolae Bălcescu” din București.

Intermezzo-ul la pian a fost asigurat de subsemnata, prin melodii compoziții proprii și alte piese celebre și, alături de recitatori foarte talentați, s-a creat o atmosfera solemnă, elegantă și de mare trăire patriotică.

Programul festiv dedicat limbii române a fost regizat de actrița Claudia Motea și poate fi considerat un florilegiu de mare inspirație poetică alcătuit atât din versurile proprii ale actriței dar și din poezii – capodoperă din creațiile lui Nichita Stănescu, Marin Sorescu,  Grigore Vieru și  Mihai Eminescu.

„A vorbi despre limba română este ca o duminică. Patria mea este limba română”. Iată cuvintele cheie ale acestei sărbători culturale de suflet, care au deschis spectacolul prin rostirea plină de emoție a actriței Claudia Motea.  

Tonurile grave sau mai sprintene ale clarinetului fermecat, stăpânit cu mare măiestrie artistică de valorosul muzician Felix Goldbach, au însuflețit mesajul evenimentului, dându-i acea aureolă de artă divină.  

Ce frumos spunea Petre Țuțea: „Limba română are virtuți complete, adică poate fi vehicul a tot ce se întâmplă spiritual în om. E foarte greu de mânuit. Prin ea poți deveni vultur sau cântăreț la strană”… 

     Prin rostirile lor, recitatori talentați: Cristian Fofircă, Theodora Diacopolos și Ioana Vasiliu au mânuit limba română  cu inflexiuni convingătoare și în același timp, duioase.

Vocea de excepție a Danei- Irina Gîju a completat frumusețea limbii noastre prin cântecele alese: ”Ciobănaș cu trei sute de oi”, ”Azi am să-mi crestez în grindă”, ”Bordeiaș, bordei, bordei” și altele.  Gingășie, frumusețe, voce cristalină sunt atributele acestei minunate soprane!

Cuvintele nemuritoare ale lui Mihai Eminescu: „Limba este însăși floarea sufletului etnic al românimii” vin să ființeze mereu această sărbătoare a limbii noastre române de la sfârșitul verii și să ne înalțe spiritul pe coloana infinită a credinței de neam și țară.  Deci, haideți să fim mereu cu inimile sus, iubiți români!

Corina Vlad Diaconescu

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*