default-logo

8 noiembrie Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte joi, 8 noiembrie, pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.
Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, consideraţi patronii spirituali ai Jandarmeriei şi celebraţi împreună cu toţi îngerii şi arhanghelii. Cunoscuți în popor ca și sfinții voievozi, cei doi arhangheli sunt sărbătoriți cu cinste și evlavie de toată creștinătatea, în fiecare an, pe 8 noiembrie.
Numele complet al sărbătorii este Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil. Cuvântul „arhanghel” înseamnă „mai mare peste îngeri” sau „cel dintâi dintre îngeri”, iar Sfinţii Arhangheli sunt în număr de şapte – Mihail, Gavriil, Rafail, Salatiil, Uriil, Gudiil şi Varahil, menţionaţi în Cartea Apocalipsei ca fiind cele şapte duhuri care stau în faţa Tronului lui Dumnezeu. Mihail şi Gavriil sunt cei mai cunoscuţi dintre arhangheli, despre care se spune că luptă în oastea cerească pentru respectarea poruncilor lui Dumnezeu.
În bisericile care poartă hramul sfinților arhangheli, există obiceiul ca fiecare credincios să primească un pahar cu vin și o felie de cozonac. În ziua praznicului se mănâncă peşte, pentru a fi sprinteni ca peştele, pentru a fi feriţi de boală şi de pagubă.
Deoarece cei doi sunt văzuţi ca păzitori ai oamenilor de la naştere până la moarte, în credinţa populară se spune că ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerită pentru a aprinde o lumânare, pentru a fi călăuzit spre Rai în viaţa de Apoi.
În această zi, sunt interzise treburile casnice. Cine nu se spune acestei reguli fiind sortit să aibă parte de chin înaintea morţii. Tot în această zi, se spune că nu este bine să lucrezi.
.Evită bârfele şi răzvrătirea, altfel cei care vor recurge la astfel de lucruri vor fi urmăriţi de ghinion. În altă ordine de idei, cei care vor posti astăzi vor fi feriţi de boli şi lovituri.

dcnews.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*