◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Investiție

Una dintre aprecierile care mi-au hrănit, și îmi țin încă în zbor aripile editoriale, se referă la investițiile mele în zămislirea cărților. M-a întrebat, cu ani în urmă, un tipograf tenace și răzbătător în facerea cărților, în toate formele și în toate sensurile, cu ce capital îmi alimentez izbânzile. Inițial n-am înțeles întrebarea, dar după ce a repetat-o i-am spus că e vorba de 200 de lei. Cum, cu numai atâția bani, atâtea cărți?! Mirarea lui întrebătoare mi-a indus o stare de entuziasm, cu care mi-am anesteziat slăbiciunile și neputințele, atunci și mai apoi, și o mai fac ori de câte ori acestea vor să-mi împleticească pașii, adică procedez astfel chiar și acum, când îmi e tot mai clar că, și dacă ai avea la dispoziție toți banii lumii, fără infuzie de timp și pasiune nu poți face nimic durabil. 
Îmi cer scuze pentru această introducere lungă la relatarea unei întâmplări scurte, dar am convingerea că așa voi fi înțeles mai bine. 
Hazardul a făcut ca ieri, pe parcursul a aproape 3 ore, să fiu părtaș la un dialog fierbinte, incitant, de o rară bogăție spirituală. La sediul UNIUNII ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA, președintele acesteia, Doru Dinu Glăvan, împreună cu președintele filialei Critică și Istorie Literară a UNIUNII SCRIITORILOR DIN ROMÂNIA, acribiosul scriitor și publicist Radu Voinescu, m-au făcut să nu mai simt scurgerea timpului. Incursiunile largi, de o parte și de alta, în istoria jurnalisticii, opiniile pertinente despre etape ale devenirii acesteia, despre onestitatea și valoarea celor care construiesc lumi având ca materie primă cuvântul, au adunat toate acele clipe în clepsidra sufletului meu, așezându-le temeinic în arhitectura unor noi speranțe. Preocuparea lor pentru creativitate, pentru solidarizarea întru valoare a tuturor celor care o produc, susțin și promovează, dincolo de orice orgoliu ori înțelegere îngustă a lucrurilor cu adevărat importante, mi-a întărit convingerea că scrisul contează. Înflăcărarea lor în a-i susține actualitatea și perspectivele, însuflețirea cu care și-au argumentat spusele m-au bucurat nemărginit, mi-au revigorat optimismul și încrederea în forța cuvântului. Iar scrisul, beletristic sau pur și simplu, cu asemenea investitori de timp și pasiune, va fi întotdeauna motor al devenirii. 
 
Firiță Carp  / UZPR
 
 
 
 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *