default-logo
BREAKING NEWS
Agențiile de presă din Europa, decise să învingă presiunea războiului şi dezinformarea Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19”, desfăşurată la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual, în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi dezinformării. Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news. „Tehnologia este foarte importantă pentru noi şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA. CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată, în schimb poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014. La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care, din motive financiare, ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată. Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare. Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia-Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”: „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă. Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”. La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii. EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956, în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei. AGERPRES este membră EANA din 1996.

Trinity College Dublin alocă 75 milioane de lire sterline pentru a-și muta la adăpost prețioasa bilbiotecă

La trei sute de ani de la așezarea primei pietre de temelie, cele 250.000 de cărți și manuscrise antice urmează să fie mutate, una câte una, împreună cu alte 500.000, la un etaj inferior al vechii și celebrei biblioteci a Trinity College Dublin.

Cunoscut drept „camera din față” a Irlandei, unde vizitatori faimoși, inclusiv Regina Elizabeth II, Joe Biden, Emmanuel Macron sau Ducii de Sussex au intrat pentru a înțelege această minunată cultură, acest tezaur începe sarcina uriașă de a muta toate prețioasele manuscrise, operațiune care va dura cinci ani, va fi realizată cu cea mai mare grijă are alocate 75 milioane de lire sterline.

„Mutarea a 750.000 de cărți vulnerabile este o întreprindere destul de mare”, spune bibliotecarul și arhivistul TCD Helen Shenton, care conduce proiectul ce implică o echipă de 50 de oameni.

Unele dintre cărțile care mărginesc sala de 65 de metri sunt atât de delicate, încât sunt îmbinate cu legături de material. Acumularea particulelor de gaz de eșapament de pe drumurile din jurul clădirii poate accelera deteriorarea, în timp ce urmele mlioanelor de vizitatori anuali, variind de la fibre de îmbrăcăminte și păr uman, ajung la grosimea de 1 centimetru pe unele dintre aceste volume neprețuite.

Fiecare carte va fi examinată, curățată de praf, aspirată cu atenție și reparată dacă este necesar. Într-un ciclu normal de întreținere și conservare „ne trebuie cinci ani doar pentru a curăța toate cărțile”, explică Shenton.

Proiectul de restaurare se află în prezent într-o fază de „abilitare” care va dura doi ani, din cauza fragilității cărților. „Cărțile sunt artefacte organice și ceea ce miroși este pielea deteriorată, hârtia deteriorată și ceea ce putem face pentru a încetini acest lucru este să avem condiții de mediu mai bune. Nu numai că avem nevoie de controlul temperaturii și umidității, dar trebuie și să ne protejăm împotriva poluării cu particule care vin prin ferestre”, adaugă Shenton.

Pentru a asigura viitorul colecției pentru studiu, Shenton și echipa sa creează, de asemenea, primul catalog online al colecției. Fiecare carte va fi echipată cu o etichetă de identificare prin radiofrecvență, pentru a le permite cercetătorilor să aibă accces la lucrări din confortul birourilor lor.

Odată ce toate cărțile vor fi fost scoase, biblioteca se va închide timp de aproximativ trei ani, timp în care clădirea va intra într-o renovare completă.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.