◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

„Țărăncuța din Muscel”, exponatul lunii ianuarie la Muzeul Județean Argeș

„Țărăncuța din Muscel” este exponatul lunii ianuarie la Muzeul Județean Argeș din Pitești. Lucrarea de pictură „Țărăncuța din Muscel”, este ultima achiziție de artă a muzeului argeșean și este opera artistului Iosif Iser. Pictor, grafician și caricaturist român de origine evreiască, aceasta s-a născut în anul 1881, în familia unui brutar din Boteni, fostul județ Muscel.

Marele artist a părăsit această lume la 25 aprilie 1958, lăsând moștenire circa 3.000 de picturi și 15.000 de lucrări grafice de o incontestabilă valoare.

Exponatul poate fi vizitat pe toată durata lunii ianuarie, de luni până duminică, între orele 09.00-19.00, la Galeria Națională de Artă Naivă, intrarea din Bulevardul Eroilor.

Sub numele său adevărat Iosif Isidor Rubinsohn, viitorul artist a urmat cursurile școlii primare din Pitești, perioadă din care datează prietenia cu poetul Ion Minulescu. Liceul l-a urmat la Ploiești, unde a dezvoltat pasiunea pentru desen, care, materializată în mici expoziții prin vitrinele librăriilor, i-a adus o anumită faimă locală și chiar prietenia cu Ion Luca Caragiale, a cărui operă avea să o ilustreze mai târziu.

În 1899, Iosif a plecat la München. pentru a studia arhitectura, dar a renunțat după câteva luni, iar în 1900, după o riguroasă pregătire cu pictorul realist Anton Azbé, a fost admis la Academia Regală de Artă. A vizitat muzeele müncheneze și a creat copii după lucrările marilor maeștri. A publicat desene satirice în revistele de stânga „Jugend” și „Simplizissimus”. În 1904 a revenit în țară, cu un an înaintea terminării studiilor. A deschis o expoziție personală la Pitești, căreia, la recomandările iubitorilor de artă și a colecționarilor, printre care și Alexandru Bogdan-Pitești, i-au urmat altele de succes. În 1908 a plecat la Paris pentru a-și definitiva studiile. Acolo s-a împrietenit cu Brâncuși, cu Picasso și a intrat în cercul artiștilor avangardiști.

Inițial, artistul a fost inspirat de curentul expresionist, pictând cu linii groase și unghiuri ascuțite, într-un colorit în care predomină tonurile de pământ.

Acestei perioade îi aparține și lucrarea „Țărăncuța din Muscel”. Tipologia personajului este colțuroasă, aspră, fiind străbătută de dramatism. Dincolo de costum, de atitudine, sunt suferințe, amărăciuni, contradicții, zbatere.

La Iser, iubirea de artă este strâns legată de iubirea de oameni. Femeia domină creația iseriană, ea căpătând o conotație simbolică în opera artistului, unde, deopotrivă, se zbat splendoarea și mizeria, binele și răul, albul și negrul, amestecate în diverse forme și nuanțe.

 

Constantin PAŞOL / UZPR

Foto: Muzeul Județean Argeș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *