◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

UE abordează frontal marile dosare de sănătate la nivel comunitar

De la pandemia de COVID, Comisia Europeană a prezentat un flux constant de dosare de sănătate pentru a răspunde numeroaselor probleme de sănătate din blocul comunitar și la nivel global, activitate care se preconizează că va continua în 2023.

2022 a fost anul finaizării politicii de sănătate a UE, iar acest cadru important acoperă amenințările grave, transfrontaliere pentru sănătate, oferă noi elemente pentru Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și competențe suplimentare pentru Autoritatea Europeană de Pregătire și Răspuns în Situații de Urgență (HERA).

Problemele de sănătate mintală au crescut în prevalență în Europa de mulți ani, dar acest lucru s-a accelerat în timpul pandemiei de COVID-19. Se așteaptă ca la nivelul Comisiei să fie abordat acest subiect în 2023, cu o strategie de sănătate mintală elaborată în al doilea trimestru al anului. Noua inițiativă a fost numită „o abordare cuprinzătoare a sănătății mintale” în scrisoarea de intenție a președintelui, adresată președintelui Parlamentului European Roberta Metsola și prim-ministrului ceh Petr Fiala. Comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, consider că de la nivelul CE sunt sprijinite statele membre să reformeze sistemele de sănătate mintală și a alocat peste 28 de milioane de euro pentru acțiuni de sănătate mintală în cadrul programului EU4health, în ultimii trei ani.

La sfârșitul anului 2022, Comisia a venit la Consiliu cu o propunere: prelungirea termenului limită a perioadei de tranziție a regulamentului privind dispozitivele medicale (MDR) din 2024 până în 2027, în urma avertismentelor că întârzierile în punerea în aplicare a regulamentului creează penurie. Miniștrii Sănătății vor trebui să voteze oficial această propunere în viitorul apropiat.

De asemenea, se speră că Spațiul european de date privind sănătatea (EHDS), unul dintre elementele de bază ale Uniunii Europene a Sănătății, va fi finalizat până în iunie 2024. Scopul este ca EHDS să fie funcțional în 2025. Dar a face datele echitabile, accesibile, interoperabile și reutilizabile în întreaga UE nu este ușor atunci când sistemele europene de informații în domeniul sănătății sunt diverse și țările se află în stadii diferite de digitalizare, fără a uita lacunele în alfabetizarea digitală.

În același timp, după multe amânări, Comisia a promis legiuitorilor europeni să adopte în sfârșit propunerea de revizuire a legislației privind medicamentele pentru tratarea afecțiunilor rare, adică a celor care afectează cinci din 10.000 de persoane sau mai puțin, potrivit EURACTIV. Revizuirea legislației este adesea luată în considerare alături de regulamentul UE pentru medicamentele pediatrice, deoarece bolile întâlnite la copii sunt considerate în mare parte și boli rare. Comisia le-a evaluat în comun pe cele două în 2020.

Conform programului de lucru provizoriu al Comisiei, revizuirea globală a legislației farmaceutice ar fi trebuit să fie prezentată în decembrie 2022, dar urmează aceeași cale ca legislația privind medicamentele pentru boli rare. Noul cadru legal pentru produse farmaceutice este de așteptat să asigure accesul la medicamente de calitate și la prețuri accesibile, să facă sistemul farmaceutic mai rezistent la crize și să sporească securitatea aprovizionării. Cel mai important, ar trebui să fie adaptat la noile dezvoltări științifice și tehnologice. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *