default-logo

Giganții industriei alimentare, nemulțumiți de reformele UE pe lanțurile de aprovizionare

Agricultura este responsabilă pentru un sfert din emisiile de gaze cu efect de seră din lume, iar companiile au promis un plan de reformă a lanțului de aprovizionare pentru a reduce încălzirea globală la 1,5 °C până în noiembrie 2022. Însă asociațiile comerciale care reprezintă cinci dintre firmele-gigant în domeniu – ADM, Bunge, Cargill, LDC și Viterra – l-au avertizat pe responsabilul cu „acordul verde” al UE, Frans Timmermans, că asta va antrena creșterea prețurilor și va genera penurie de alimente.

Planul Comisiei Europene, care este analizat de miniștrii UE, ar forța firmele să separe mărfuri precum cafeaua, soia, carnea de vită sau cacao, despre care se crede că sunt legate de defrișări, și le va împiedica să intre pe piața UE. Dar industria avertizează că așa ceva „nu este fezabil din punct de vedere tehnic și efectiv”, conform scrisorii obținute de Greenpeace Unearthed. Propunerile UE ar putea cauza „creșteri majore de preț și probleme de disponibilitate”, se spune în scrisoare, în timp ce „reducerea ofertei de alimente la prețuri accesibile, creșterea costurilor pentru fermieri și industriile din UE, precum și amplificarea riscurilor pe direcția lipsei de aprovizionare cu materiale bogate în proteine”. „Este foarte dezamăgitor că unele dintre companiile care s-au angajat să acționeze împotriva defrișărilor cer Comisiei Europene să diminueze ambițiile legislative în acest domeniu. Schimbarea reală se poate întâmpla doar dacă toate companiile practică în privat ceea ce predică în public”, explică Anna Cavazzini, europarlamentar din partea Verzilor.

La rândul său, Bakary Traoré, directorul Idef, un ONG din Coasta de Fildeș, a adăugat că lobby-ul în industrie vizează mai mult „apărarea monopolului marilor companii asupra sectorului decât îmbunătățirea vieții micilor fermieri”.

Pe de altă parte, sedeclară deciși să rămân angajați în reducerea defrișărilor.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*