◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Tentativă de răpire a  fotoreporterului venezuelean Jamel Louka

 SIP condamnă atacul împotriva jurnalistului din Venezuela 

 Societatea Interamericană de Presă  – SIP  a condamnat atacul  și tentativa de răpire a  fotoreporterului venezuelean Jamel Louka și a cerut autorităților să efectueze o investigație rapidă a  atacului care se adaugă numeroaselor încălcări ale libertății presei din această țară.

Louka, fotoreporter pentru ziarul  “La Antena” din statul Guarico, a fost victima unui atac în data de 2 decembrie a.c., în orașul Altagracia de Orituco. Jurnalistul fusese amenințat și era pe punctul de a părăsi localitatea, împreună cu familia, când, în jurul orei 5 dimineața, patru indivizi înarmați l-au așteptat în afara casei sale și au încercat să-l răpească. Louka a reușit să scape, dar în timpul urmăririi sale a fost împușcat de mai multe ori și un dispozitiv exploziv a fost aruncat asupra lui. Acum, fotoreporterul este în afara pericolului, dar a fost rănit la față, umărul stâng și brațul drept.

Președintele SIP, Jorge Canahuati, a condamnat atacul și a cerut autorităților să-și facă datoria de a „investiga cât mai repede posibil, de a-i fae cunoscuți și de a-i judeca pe cei responsabili pentru acest act grav de violență”. Canahuati, președintele Grupului OPSA, din Honduras, a mai spus că „este responsabilitatea statului să garanteze siguranța fizică a jurnalistului și a familiei sale”.

Președintele Comitetului pentru Libertatea Presei și Informării, Carlos Jornet, a anunțat că „SIP urmărește cu mare îngrijorare intensificarea atacurilor fizice, a amenințărilor și a persecuției împotriva jurnaliștilor din Venezuela”. Jornet, directorul ziarului “La Voz del Interior”, Argentina, a declarat că „la această situație, trebuie adăugat că plângerile privind actele de violență sunt tratate cu  totală  indiferență de justiția venezueleană sau nu sunt luate în considerare, lăsând complet fără apărare și supusă riscului    activitatea presei independente „.

Cu o zi înainte de acest atac, persoane necunoscute s-au dus la locuința lui Louka și l-au avertizat, prin soția și fiul său, “să nu-și mai bage nasul ” acolo unde nu trebuie, conform celor spuse de jurnalist Comitetului pentru Protecția jurnaliștilor. De asemenea,  el a primit și multe mesaje de amenințare pe telefonul său. În 2016 a mai suferit un atac, dar din fericire, a scăpat nevătămat. Louka este, de asemenea, și colaborator la portalul de știri “El Pitazo”.

Sursa: SIP    Elena Chiriță            Reprezentanta UZPR pentru America Latină și Caraibe

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *