◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Reuniune internațională dedicată presupuselor crime de război comise în Ucraina

Miniștrii de Justiție din întreaga lume se vor reuni la Londra, pentru a spori sprijinul oferit Curții Penale Internaționale (CPI), în anchetele sale privind presupusele crime de război comise în Ucraina, a anunțat Guvernul britanic. Potrivit unui comunicat, la reuniunea programată în luna martie, care va fi găzduită de secretarul britanic al Justiției, Dominic Raab, și omologul său olandez, Dilan Yesilgoz-Zegerius, va participa și procurorul șef al CPI, Karim Khan. „La aproape un an de la invazia ilegală în Ucraina, comunitatea internațională trebuie să acorde cel mai puternic sprijin CPI, astfel încât criminalii de război să poată fi trași la răspundere pentru atrocitățile la care suntem martori”, a declarat Raab, care este și vicepremierul Marii Britanii.

În cadrul reuniunii din martie se va încerca sporirea sprijinului global financiar și practic acordat CPI și coordonarea eforturilor pentru a se asigura că CPI dispune de tot necesarul pentru a efectua investigații și pentru a-i urmări penal pe cei responsabili, se menționează în comunicat. Rusia, care susține că acțiunile sale în Ucraina sunt o „operație militară specială”, a negat că ar comite crime de război și că atacurile sale vizează civili. Ucraina și Occidentul susțin că Moscova nu are nicio justificare pentru „un război de ocupație în stil imperial”. Marea Britanie a fost constantă în sprijinul său pentru Ucraina, furnizând Kievului ajutor militar în sumă de 2,3 miliarde de lire sterline. Între forțele ruse și cele ucrainene au avut loc vineri schimburi de focuri de artilerie în prima linie din Ucraina, chiar și după ce Moscova a anunțat că a ordonat trupelor sale să nu mai deschidă focul, ca parte a unui armistițiu unilateral care însă a fost respins de Kiev. Karim Khan, procurorul șef al CPI, a deschis anul trecut o anchetă cu privire la posibile crime de război comise în Ucraina. Experții juridici spun că jurisdicția instanței în materie de agresiune se aplică doar la statele membre și țările care au acceptat jurisdicția sa, cum ar fi Ucraina, dar nu și Rusia. Moscova nu recunoaște tribunalul. „Pentru noi este clar: aceste crime nu pot rămâne nepedepsite”, a declarat Yesilgoz-Zegerius, ministrul olandez al Justiției, care a calificat rapoartele și imaginile care provin din Ucraina drept „îngrozitoare”. (rador.ro)

Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *