◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Studiu internațional: lockdown-urile au redus mortalitatea în pandemie cu… 0,2% în 2020

O analiză efectuată de trei economiști de la Universitatea Johns Hopkins din SUA, Universitatea Lund din Suedia și de grupul de reflecție danez Centrul de Studii Politice, a constatat că lockdown-urile au redus mortalitatea Covid doar cu… 0,2% în 2020, scrie publicația britanică MailOnline, una dintre cele trei instituții media britanice importante care au relatat despre descoperirile cercetării.

Profesorul Keith Willison, biolog chimist la Imperial College London, a declarat că raportul a fost realizat de economiști „foarte reputați” și a adăugat valoare dezbaterii privind utilizarea restricțiilor draconice la începutul crizei Covid.

Meta-analiza a fost condusă de Steve Hanke, fondator al Școlii de Economie Aplicată Johns Hopkins, care a fost un critic deschis al restricțiilor dăunătoare din punct de vedere economic pe parcursul pandemiei.  Un alt autor, profesorul Lars Jonung, din Lund, provine din Suedia, singura țară importantă din Europa care a urmat o blocare voluntară mai degrabă decât una obligatorie din punct de vedere legal.

Pe de altă parte, profesorul Robert Dingwall, sociolog și fost consilier guvernamental pe tema Covid, susține  că raportul are deficiențe, adăugând că nu este „dovada concludentă că blocările ar fi o politică proastă”. La rândul său, profesorul McKeigue, expert în epidemiologie genetică și genetică statistică, a declarat pentru MailOnline că rezultatele raportului au fost „prea definitive”, însă adaugă că „nu există nicio dovadă că blocajele au făcut vreun bine”. El a spus că restricțiile ar fi putut de fapt să crească mortalitatea, de pildă prin trimiterea studenților acasă, pentru a trăi cu părinți vulnerabili sau oprirea oamenilor să se întâlnească în aer liber. „Ceea ce este cu adevărat îngrijorător este lipsa de interes din partea guvernelor în evaluarea corectă a acestor intervenții sociale drastice, în comparație cu investițiile în cercetarea vaccinurilor și medicamentelor. O anchetă publică va trebui să se întrebe de ce nu au fost comandate astfel de lucrări!”, afirmă profesorul Dingwall. Documentul arată faptul că 18.590 de studii globale privind lockdown-urile și restricțiile au fost reduse la… 117, apoi la doar 34 de lucrări, celelalte fiind aruncate din diverse motive. În final, doar 24 din cele 34 de studii au fost efectiv efectuate pentru analiză finală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *