default-logo
BREAKING NEWS
Agențiile de presă din Europa, decise să învingă presiunea războiului şi dezinformarea Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19”, desfăşurată la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual, în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi dezinformării. Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news. „Tehnologia este foarte importantă pentru noi şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA. CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată, în schimb poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014. La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care, din motive financiare, ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată. Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare. Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia-Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”: „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă. Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”. La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii. EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956, în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei. AGERPRES este membră EANA din 1996.

Salariații din TVR și RRA nu vor mai avea reprezentanți în C.A. PNL și USR vor numi șefii interimari

TVR și RRA vor fi conduse doar de persoane din afara celor două instituții. Salariații nu vor mai avea reprezentanți în Consiliile de Administrație. PNL și USR vor numi șefii interimari ai TVR și RRA.

Schimbările de fond privind redefinirea structurilor de conducere din TVR și Radioul public (RRA) prevăzute de liderii coaliției majoritare printr-un proiect de lege, provoacă tensiuni.  Atât în interiorul celor două mass-media de stat cât și între partidele coaliției. Mai precis între USR și PLUS. 

Actualele șefii ale TVR și RRA vor fi demise saptamâna viitoare

Ieri, comisiile de cultură ale Parlamentului au respins rapoartele de activitate din anii 2017-2019  ale TVR și RRA. Primul pas spre demiterea actualelor șefii. Al doilea pas va avea loc săptămâna viitoare când plenul comun al Parlamentului va dezbate și vota aceleași rapoarte. În cazul respingerii lor, președinții directori generali ai TVR și RRA precum și cele două Consilii de Administrații (C.A.) vor fi demise. Majoritatea în Parlament este deținută de coaliția guvernamentală PNL, USR-PLUS și UDMR deci rezultatule ca și știut.

 

Noii șefi interimari vor fi numiți de Ludovic Orban și de Dan Barna

Ce urmează? TVR și RRA vor fi conduse interimar maxim două luni de zile de doi șefi, până când Parlamentul votează proiectul de lege privind modificarea legii 41/1994 de organizare și funcționare ale celor două media de stat. Cei doi șefi interimari vor fi propuși de PNL la TVR și de USR la RRA. Aceștia vor fi persoane din afara celor două mass-media publice.  

Orban se mai gândește. Barna numește șef la RRA un reprezentant al Big Pharma

Ludovic Orban, președintele PNL nu s-a decis încă asupra persoanei care va conduce interimar TVR. Din partea USR-PLUS este propus Liviu Popescu, reprezentant ani de zile al Big Pharma în România. Anterior, acesta a avut un parcurs redus în presa radio-tv. 

Motivul pentru care PNL și USR vor numi șefii interimari până se votează noua lege decurge din  împărțirile politice din coaliție ale celor patru noi funcții de conducere ale TVR și RRA care vor fi oficializate în curând. 

 

Șefii interimari se încălzesc pentru preluarea reală a puterii peste 2 luni

Concret, după votarea noii legislații, la TVR PNL va prelua funcția de director general, “premierul” instituției și UDMR, președinția C.A. La RRA, progresiștii vor numi directorul general, iar PNL, președintele C.A. Potrivit surselor politice, șefii interimari avansați acum de PNL și de progresiști vor fi și cei care vor ocupa funcțiile de “premieri” ai TVR și RRA după ce Parlamentul va vota proiectul de lege.

Salariații și rudele lor au fost scoși din consiliile de administrație

Salariații TVR și RRA nu vor mai face parte din conducerea centrală a instituțiilor, așa cum s-a întâmplat timp de 27 de ani. Ei nu vor mai avea reprezentanți în C.A. Așa prevede proiectul de lege agreat de liderii coaliției și care va fi finalizat până luni, 12 aprilie: 

 

“Pe timpul exercitării mandatului, membrii consiliului de administrație: a) nu pot avea calitatea de angajați ai RRA, respectiv ai TVR, ei sau rudele lor până la gradul al II-lea inclusiv;”.

“b) nu pot face parte din consiliul de administrație al unei societăți reglementate de Legea Societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care are activitate în domeniul audiovizualului și nu pot participa la societăți reglementate de Legea Societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu care RRA sau, după caz, TVR, întreține relații de afaceri sau are interese contrare;” după cum se prevede în proiectul de lege aproape finalizat la care lucrează parlamentari din coaliția de guvernare.

 

Motivul: “Ruperea grupurilor de interese din TVR și RRA”

 În locul salariaților, liderii coaliției ne-au declarat că “vor fi propuși în C.A. specialiști în media sau jurnaliști independenți”. Motivul acestei schimbări: “Ruperea grupurilor de interese din TVR și RRA și stoparea lor de a mai ajunge  la vârful instituțiilor”, potrivit unui lider din coaliție. Modificările au creat tensiuni în rândul salariaților din TVR și RRA, mai ales la nivelul celor care doreau să își păstreze actualele funcții de membri în C.A. 

Salariații interesați de C.A. propun soluția auto-suspendării lor din TVR și RRA 

Salariații vor să le propună parlamentarilor coaliției să introducă în proiectul de lege o prevedere care să le permită auto-suspendarea din calitatea de angajați ai TVR și RRA pe perioada ocupării unui mandat în C.A. urmând ca după expirarea acestuia să se reîntoarcă în pozițiile deținute în prezent. Nemulțumiri sunt și în rândul sindicatelor din TVR și RRA pentru faptul că parlamentarii coaliției nu s-au consultat și cu ei, așa cum le-au promis când au decis schimbările actualelor conduceri.

USR și PLUS se bat pe o funcție. Barna l-a devansat pe Cioloș

Dar tensiuni sunt și în interiorul partidelor din coaliție. Mai precis, între USR și PLUS. Înainte de decizia liderilor coaliției de a modifica legea 41/1994, alianța USR-PLUS primisese la negocierile politice, Radioul public. USR prin Dan Barna și PLUS prin Dacian Cioloș și-au împărțit cele două funcții centrale: USR urma să-l numească pe Liviu Popescu, președinte al C.A. iar PLUS, pe Gabriel Basarabescu, în prezent membru în C.A. din partea salariaților, ca director general. 

Prin modificarea legii, USR-PLUS a rămas cu o singură funcție, cea de director general. Pe care și-a însușit-o Dan Barna, în detrimentul lui Dacian Cioloș. Între liderii USR și cei ai PLUS se duce o competiție dură în perspectiva Congresului de fuziune al progresiștilor din toamna acestui an. 

Tot politicul decide și votează noile conduceri ale TVR și RRA

Proiectul de lege al coaliției prevede că cei doi președinți ai C.A. din TVR și RRA precum și cei doi directori generali se aleg dintre membrii titulari ai consiliilor de administrație urmând ca aceștia să fie votați de plenul comun al Parlamentului. Înainte de a fi votați de Parlament, șefii nominalizați vor fi audiați de către parlamentarii comisiilor de cultură și mass-media din Parlament în prezența membrilor consiliului de administrație respectiv. Componența C.A. a rămas aceeași: 13 membri în C.A. al TVR și 13 membri în C.A. al RRA.

Șefii C.A. și directorii generali ai TVR și RRA vor avea statut și salariu de miniștri

Președinții C.A.  și directorii generali ai TVR și RRA „primesc o indemnizație, asimilată funcției de ministru și au dreptul la organizarea unui cabinet”  “Ceilalți membri ai C.A. din TVR și RRA primesc, lunar, o indemnizație reprezentând 40% din indemnizația brută a președintelui consiliului de administrație al societății respective” și au dreptul la decontarea cheltuielilor de transport și cazare, ocazionate de participarea la ședințele consiliului de administrație,  potrivit proiectului de lege al coaliției.

 “Guvernul” TVR/RRA va fi compus din directorul general și din 7 manageri din instituții

“Guvernele” TVR și RRA, numite Comitet Director, forța executivă ale celor două media de stat sunt compuse fiecare din directorul general și din maximum 7 membri, cu poziții de management în interiorul societății. Atribuțiile Comitetului Director urmează să fie stabilite de parlamentarii coaliției care lucrează la proiectul de lege, până luni, 12 aprilie.

Deși toți liderii politici indiferent de partid invocă independența mass-media de stat, depolitizarea TVR și RRA rămâne doar un slogan ipocrit și obosit. 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.