default-logo

Finlanda amână (din nou) protejarea avertizorilor de integritate

Finlanda a amânat pentru a doua oară adoptarea legii de implementare a Directivei UE privind avertizorii de integritate, a informat Ministerul Justiției. Directiva este menită să-i protejeze pe cei care raportează încălcări ale legii, cum ar fi frauda fiscală, spălarea banilor sau infracțiuni legate de achizițiile publice, siguranța produselor și transportului, protecția mediului, sănătatea publică și protecția consumatorilor și a datelor. Companiile cu peste 50 de angajați, instituțiile din sectorul public, autoritățile și municipalitățile cu 10.000 de locuitori sau mai mult sunt obligate să înființeze canale interne de raportare. Acuzațiile false pot duce la amenzi pentru avertizor, informează EURACTIV. Termenul limită pentru implementarea directivei în statele membre a fost stabilit pentru 17 decembrie 2021, deadline pe care majoritatea statelor membre l-au ratat. Cu toate acestea, ulterior, multe guverne au transpus directiva în legislația locală.
Cu o săptămână înainte de expirarea termenului, Ministerul Justiției din Finlanda a publicat o declarație în care afirmă că implementarea legislației va fi amânată din cauza cerințelor directivei și a multor comentarii făcute cu privire la propunere. Implementarea a fost amânată a doua oară.
Directiva este o lege bugetară și „nu poate fi prezentată până când celelalte legi cu buget mare nu au fost prezentate parlamentului”, a declarat Juha Keränen, consilier ministerial la Ministerul Justiției, pentru compania finlandeză de radiodifuziune. Potrivit sursei, propunerea modificată va fi trimisă Parlamentului la sfârșitul lunii septembrie.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*