◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Globalizare 2022. Summit-urile planetare propun soluții 

Al 14-lea summit al țărilor membre BRICS

Cel de-al 14-lea Summit al șefilor de stat și de guvern din țările BRICS s-a desfășurat la Beijing în perioada 21-25 iunie 2022, la fața locului, dar și prin videoconferință și i-a conectat pe președintele chinez Xi Jinping cu omologii săi, Cyril Ramaphosa (Africa de Sud), Jair Bolsonaro (Brazilia), Vladimir Putin (Rusia) și Narendra Modi (India); pe lângă liderii celor cinci țări din bloc, au fost invitați să participe la summit și lideri din alte țări în curs de dezvoltare și piețe emergente.

Liderii grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) au cerut o soluționare pașnică, prin dialog, a conflictelor internaționale, precum situația din Ucraina, situația din Peninsula Coreeană și Afganistan: la încheierea celui de-al 14-lea summit de la Beijing, liderii statelor membre BRICS au adoptat o Declarație finală în care cer să se respecte suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor și să se acorde prioritate consultării în fața oricăror diferențe. Aceștia susțin negocierile dintre Rusia și Ucraina și eforturile ONU de a oferi asistență umanitară populației ucrainiene.

Liderii țărilor BRICS susțin, de asemenea, obținerea stabilității și securității pentru Afganistan, insistă asupra neamestecului în afacerile sale interne și cer comunității internaționale să încurajeze talibanii să realizeze reconcilierea națională și să creeze o arhitectură politică incluzivă.

Liderii țărilor BRICS au mai subliniat necesitatea menținerii pactului nuclear și a eforturilor diplomatice cu Iranul, precum și a revenirii la masa de dialog pentru a avansa în problema eliberării nucleare complete a Peninsulei Coreene. Pe lângă aceste aspecte, textul final al Declarației BRICS a cerut un control sporit și neproliferarea armelor, inclusiv a armelor biologice și nucleare, precum și unirea forțelor în lupta împotriva terorismului, traficului de droguri și a criminalității transnaționale.

Liderii țărilor BRICS susțin utilizarea deschisă și pașnică a internetului, programe pentru combaterea sărăciei și inițiative care vizează restabilirea economiei globale. Șefii de stat din țările BRICS doresc ca țările lor să colaboreze mai strâns pentru a menține stabile lanțurile de aprovizionare, a proteja multilateralismul, a promova drepturile Omului, a depăși pandemia de COVID-19 și a extinde accesul echitabil la vaccinuri. Printre altele, au făcut apel la instituțiile financiare globale să joace un rol pozitiv în fața riscurilor și să lanseze inițiative pentru a accelera implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă propusă de ONU.

 

Raportul Forumului Economic Mondial (FEM)

Forumul Economic Mondial (FEM) a publicat cu ocazia summitului din Dubai (29-30 martie 2022) un raport de 46 de pagini, care detaliază planul său de a controla aproape toate aspectele vieții pe Terra. Numit ”Advancing Digital Agency: The Power Data Intermediaires”, raportul descrie un sistem de identificare digitală care va colecta datele personale ale fiecărui aspect al vieții noastre.             

FEM a propus colectarea de date despre multe aspecte ale vieții de zi cu zi a Oamenilor „prin dispozitivele lor digitale, rețelele de telecomunicații și furnizorii terți de servicii” și a sugerat că această colectare de date va permite înființarea unei identități digitale care să adune datele despre comportamentul Oamenilor în mediul online, istoricul cumpărăturilor, utilizarea rețelei de Internet, istoricul datoriilor, date biometrice, numere de identificare națională și istoricul medical, plus istoricul călătoriilor fiecărui Om, conturile sociale, conturile de pe site-urile pentru servicii guvernamentale, conturile bancare, date despre sănătate, despre consumul de energie, educație și altele.

FEM propune să fie folosite aceste date pentru a decide dacă utilizatorilor li se va putea permite să „dețină și să folosească dispozitive, să-și deschidă conturi bancare, să efectueze tranzacții financiare online, tranzacții de afaceri, să acceseze servicii de asigurare și tratament, să rezerve călătorii, să acceseze servicii furnizate de terți, care se bazează pe logări în conturi de social media, să înregistreze taxe, să voteze, să încaseze beneficii”.

Pașaportul Covid folosit în pandemie poate deveni un astfel de sistem de identitate digitală. FEM menționează că pașapoartele de vaccinare, care au fost introduse obligatoriu în întreaga lume în Timpul pandemiei de coronavirus, „prin natura lor, servesc ca o formă de identitate digitală”. FEM laudă modul în care pașapoartele de vaccinare au permis guvernelor să colecteze date de la populație „fără notificarea sau consimțământul acesteia. La nivel colectiv, datele despre vaccinări sunt un bun incredibil legat de sănătatea publică; Guvernul Regatului Unit a recunoscut acest lucru și a sugerat anonimizarea lui” și ar putea fi utilizate „tehnici de protejare într-un mediu controlat pentru a permite reutilizarea acestor date extrem de sensibile. În astfel de cazuri, notificarea și consimțământul nu sunt necesare pentru reutilizarea datelor, însă procesele intermediare la care sunt supuse datele trebuie efectuate într-un mediu controlat, astfel încât sunt puse la dispoziție mai degrabă constatările obținute prin seturile de date decât datele în sine”.

În raportul menționat, FEM oferă un exemplu despre cum ID-urile digitale pot fi folosite pentru ca un utilizator să se autentifice prin folosirea de amprente digitale, a unei parole sau a unei tehnologii de verificare a identității și se va decide dacă li se va acorda acces la un împrumut bancar prin analizarea profilului lor (care poate include date biometrice, nume, numere de identificare națională), a istoricului (istoricul legat de credite sau istoricul medical, comportamentele de cumpărare online).

FEM a sugerat că ID-urile digitale vor face posibile „selectarea preferințelor și efectuarea anumitor alegeri în avans” și, în cele din urmă, „luarea automată a deciziilor”; în acest ultim caz, un asistent digital „de încredere” va avea acest rol – „agentul digital de încredere automatizează permisiunea pentru Oameni și gestionează eficient datele lor din diferite servicii” „pentru a depăși limitările legate de notificare și consimțământ”. Unele guverne adoptă sisteme similare, precum aplicațiile de credit social, care monitorizează comportamentele cetățenilor și îi răsplătesc pentru că se angajează în acțiuni aprobate de stat. Se dorește ca guvernele și corporațiile private să adopte tot mai mult sistemul bazat pe ID-urile digitale.

 

Summitul Guvernului Mondial

În perioada 29-30 martie 2022 a avut loc acest summit în Dubai, lansat de Klaus Schwab, fondatorul și președintele executiv al Forumului Economic Mondial (FEM), care a spus în deschidere următoarele (vezi site-ul Suntem pregătiți pentru o Nouă Ordine Mondială? Forumul Economic Mondial dezvăluie noul plan pentru implementarea identităților digitale. Despre ce s-a discutat la Summitul Guvernului Mondial din Dubai cu Klaus Schwab la butoane | ActiveNews, postat pe 8 aprilie 2022): „Încă nu știm pe deplin schimbările sistemice și structurale care vor avea loc. Cu toate acestea, știm că sistemele energetice globale, alimentare și lanțurile de aprovizionare vor fi profund afectate”; unul dintre subiectele primei sesiuni a fost „Suntem pregătiți pentru o Nouă Ordine Mondială?”

În cadrul acestei sesiuni a vorbit și dr. Pippa Malmgren, economist care a fost consilier principal în chestiuni de politică economică al fostului președinte american George W. Bush. Aceasta a făcut un anunț important despre relația dintre finanțe și ordinea mondială, precum și despre introducerea noului sistem digital monetar și de contabilitate: „Ceea ce stă la baza unei ordini mondiale este întotdeauna sistemul financiar. Am fost foarte privilegiată, tatăl meu a fost consilier al lui Richard Nixon când au renunțat la standardul aur în ‘71. Astfel, am crescut având o perspectivă din interior despre cât de importantă este structura financiară pentru absolut orice altceva”, a declarat dr. Malmgren în cadrul primei sesiuni. „Și ceea ce vedem că se întâmplă în lume astăzi este că suntem în pragul unei schimbări dramatice în care suntem pe cale – și voi spune acest lucru cu îndrăzneală – să abandonăm sistemul tradițional de bani și contabilitate și să introducem unul nou. Iar noul sistem este ceea ce numim blockchain. Înseamnă un sistem digital”, a adăugat fosta consilieră a lui George W. Bush.

Potrivit acesteia, implementarea noului sistem va însemna „să avem o înregistrare totală, aproape perfectă, a fiecărei tranzacții care are loc în economie, ceea ce ne va oferi o claritate cât mai mare asupra a ceea ce se întâmplă. De asemenea, acest lucru prezintă pericole uriașe în ceea ce privește raportul de putere între state și cetățeni și, în opinia mea, vom avea nevoie de o Constituție Digitală a Drepturilor Omului, dacă vom avea bani digitali, dar acești noi bani vor fi suverani în esență. Majoritatea Oamenilor cred că banii digitali sunt cripto și privați, dar ceea ce văd este că superputerile introduc moneda digitală: chinezii au fost primii, SUA sunt pe punctul de a merge în aceeași direcție, iar europenii s-au angajat și ei în acest sens”, a mai spus Pippa Malmgren.

 

Emilian M. Dobrescu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *