◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Vârsta de pensionare în Europa. Variațiuni pe aceeași temă… a creșterii

Guvernul francez a dezvăluit reforma pensiilor, ridicând vârsta de pensionare de la 62 de ani la 64 de ani până în 2030. Prim-ministrul Elisabeth Borne a detaliat planurile de a face francezii să lucreze mai mult timp, ridicând, de asemenea, stagiul de cotizare necesar pentru o pensie completă la 43 de ani. Această regulă urmează să intre în vigoare până în 2027, în timp ce vârsta legală de pensionare va crește cu șase luni în fiecare an, începând din septembrie, ajungând în cele din urmă la 64 de ani până la sfârșitul deceniului.

Ncolo de criticile acerbe din societatea franceză și de avertismentele sindicatelor, Euronews subliniază faptul că acest tip de reform este în vigoare în toată Europa. Vârsta standard obligatorie de pensionare va crește în majoritatea țărilor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Definițiile vârstei legale de pensionare variază de la o țară la alta. Există practici diferite în fiecare stat, în funcție de tipul de pensie, conform setului de date OCDE și a raportului Pensii. Cele două rapoarte folosesc cifrele din 2020 – cele mai recente date disponibile care analizează vârstele actuale și viitoare de pensionare pentru cei care au intrat în piața muncii la vârsta de 22 de ani.

Vârstele actuale de pensionare includ două tipuri: anticipată și standard. Pentru bărbați, vârsta de pensionare anticipată variază de la 59 de ani în Lituania la 63,7 ani în Germania, potrivit raportului OCDE. Pentru femei, aceasta variază de la 58 de ani în Lituania la 63,7 ani în Germania.

În Franța, vârsta actuală de pensionare anticipată este de 62 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Aceasta este vârsta de pensionare anticipată în aproape jumătate din țările blocului comunitar, inclusiv în Suedia, Portugalia, Norvegia, Italia, Grecia și Austria.

Vârstele efective de pensionare sunt mai variate în comparație cu vârstele de pensionare anticipată și reflectă îndeaproape vârsta de pensionare obligatorie. Pentru bărbați, aceasta variază de la 52 de ani în Turcia la 67 de ani în Norvegia și Islanda. Pentru femei, este de 49 de ani în Turcia, în timp ce Norvegia și Islanda au cele mai mari vârste de pensionare, de 67 de ani.

Media UE este de 64,3 ani pentru bărbați și 63,5 ani pentru femei.

În Franța, vârsta actuală de pensionare este de 64,5 ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei, conform setului de date OCDE. Aceasta înseamnă că Franța are o vârstă de pensionare puțin mai mare decât media UE. Este încă mai mică decât în alte state membre, cum ar fi Germania, unde această cifră ajunge la 65,7 ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Cu excepția Turciei, vârsta minimă actuală de pensionare în Europa este de 62 de ani pentru bărbați și 60 de ani pentru femei. Vârsta actuală de pensionare este de 65 de ani sau peste în majoritatea țărilor europene unde sunt disponibile date OCDE.

Dintre statele membre UE, Grecia, Italia, Luxemburg și Slovenia au cele mai mici vârste actuale de pensionare, 62 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

Speranța de viață după pensionare variază foarte mult în Europa. Pentru bărbați, aceasta variază de la 14 ani în Letonia la 24 de ani în Luxemburg. Pentru femei, aceasta variază de la 18,9 ani în Letonia la 28,4 ani în Grecia. Se estimează că femeile vor avea 26 de ani sau mai mult de ani de pensie în Belgia, Franța, Grecia, Italia, Luxemburg și Spania. Franța ocupă locul al doilea la bărbați (23,5 ani) și al treilea la femei (27,1 ani).

OCDE estimează că vârsta normală de pensionare va crește cu aproximativ doi ani, în medie, până la mijlocul anilor 2060. Se estimează că Danemarca va avea cea mai mare vârstă de pensionare, la 74 de ani, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. În multe țări, viitoarea vârstă reală de pensionare ar putea fi în jur de 65 sau chiar 66 de ani.

În UE, se estimează că vârsta de pensionare va fi de 66,1 ani pentru bărbați și 65,9 ani pentru femei până în 2060. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *