◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Feuerstein, o poveste pentru eternitate

Reuven Feuerstein, autorul Metodei Feuerstein, în anul Centenar

Anul acesta, celebrăm 100 de ani de la nașterea unui român pentru întreaga lume: Prof. dr. Reuven Feuerstein – considerat părintele potențialului uman și cel care a demonstrat Teoria Învățării mediate – originar din Botoșani (n. 21.08.1921, Botoșani – d. 29.04.2014, Ierusalim).

Prin prisma celei mai mari realizări a existenței sale: Metoda Feuerstein – pe care a creat-o în urmă cu mai bine de 50 de ani, Prof. Reuven Feuerstein a reușit să reabiliteze și să salveze copii cu dizabilități și adulți cu probleme emoționale, comportamentale și cognitive.

Totodată, activitatea profesorului Reuven Feuerstein a fost încununată, de-a lungul vremii, prin numeroase premii și recunoașteri mondiale ale inovațiilor aduse în dezvoltarea și încurajarea potențialului uman; în 1992, statul Israel i-a oferit Premiul în Educație, nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace, în 2012, iar în 2014 a primit Medalia prezidențială post-mortem, realizări menționate peste timp în mass-media, la nivel mondial.

În 21 august 2021, s-au împlinit 100 de ani de la nașterea profesorului Feuerstein, ocazie cu care Asociația Feuerstein Deschideți Mintea a întreprins o serie de evenimente încă de la începutul acestui an, pentru a onora întreaga muncă de cercetare și personalitatea sa.

Centenarul Feuerstein este marcat, așadar, de acțiuni precum: conferințe naționale și internaționale, seminarii, ateliere Feuerstein de care au beneficiat peste 1.000 de copii în mod gratuit. Toate acestea vor culmina cu amplasarea bustului comemorativ al lui Reuven Feuerstein în incinta Liceului Pedagogic „Nicolae Iorga” din orașul său natal Botoșani, eveniment care va avea loc la data de 23 septembrie 2021. La acest eveniment de notorietate și de mare însemnătate pentru comunitatea Feuerstein din România și din întreaga lumea vor participa personalități naționale – reprezentanți ai insituțiilor locale din Botoșani și din alte orașe ale țării, personalități internaționale – reprezentanți ai Institutului Feuerstein din Israel și ai EFPA (Federația Europeană a Asociațiilor Psihologilor).


Otilia Todor, precursorul Metodei Feuerstein în România

Metoda care a schimbat mii de vieți, în peste 70 de țări, este reprezentată în România de Psihologul Clinician Dr. în PsihologieConf. Univ. Dr. Otilia Todor – trainer internațional și reprezentant al Institutului Feuerstein din Israel în România, alături de mediatorii pe care i-a format de-a lungul vremii, care activează în majoritatea orașelor României. La noi în țară, specialiștii Feuerstein sunt organizați și funcționează sub forma unei organizații nonguvernamentale, prin Asociația Feuerstein Deschideți Mintea, al cărei Președinte este Otilia Todor de la înființarea sa, în 2008.

Cu un an înainte de a pune bazele Asociației, Otilia Todor a luat contact pentru prima dată cu instrumentele Metodei Feuerstein, prin prisma participării la un curs de formare. Curiozitatea și interesul său față de instrumentele Feuerstein au fost animate în primă fază de dorința de a fi o mamă mai bună pentru fiica sa, iar mai apoi a dorit să contribuie la dezvoltarea tuturor copiilor din România. Impulsionată fiind de interacțiunea avută cu profesorul Feuerstein și realizând eficiența instrumentelor create de acesta în învățare și în dezvoltarea psiho-emoțională a copiilor, și-a dedicat întreaga carieră profesională de până acum cercetării și demonstrării utilității acestei Metode în învățare și în dezvoltarea inteligenței cognitiv-emoționale la copii și adulți. Un moment semnificativ, demn de menționat în implementarea Metodei Feuerstein în România l-a reprezentat înființarea la Brașov a Centrului Național Feuerstein România, în anul 2019. Existența unui astfel de Centru pune România pe harta lumii, alături de celelalte țări în care Metoda este prezentă. 

Faptul că tehnicile profesorului Reuven Feuerstein nu erau cunoscute în țara în care s-a născut a constituit o reală provocare pentru Otilia care a realizat, în acei ani, că prin instrumentele Feuerstein copiii vor putea învăța să gândească și, odată cu asta, vor învăța să fie liberi; antrenându-și gândirea, își vor menține o minte sănătoasă pentru a-și crea o viață armonioasă.

Așa cum spune „antrenorul geniilor”, Prof. Dr. Florian Colceag, „Otilia Todor este cea care s-a luptat cu tenacitate și pasiune pentru dezvoltarea, recunoașterea și utilizarea eficientă a Metodei. Eforturile de dezvoltare a Metodei, făcute de Otilia greu pot fi estimate, dar a reușit să aducă sămânța și tehnica Metodei și în România. (…) Prin eforturile sale, Otilia a dat o nouă şansă României de a se ridica în condiții dificile la valoarea pe care copiii o merită.”

Totuși, toată străduința Otiliei și tot succesul n-ar fi fost posibile fără implicarea și susținerea necondiționată a Maricicăi Haimovici, formator Metoda Feuerstein, acreditat de Institutul Feuerstein Israel, și a lui Nistor Becia – Doctor în Psihologie, psiholog clinician și psihoterapeut în Marea Britanie, cărora Otilia le este profund recunoscătoare pentru contribuția lor adusă la recunoașterea Metodei Feuerstein în România, făcând astfel posibilă „întoarcerea” ei acasă. 

Acum, în anul Centenarului Feuerstein, visul Prof. Feuerstein și al Otiliei Todor s-a împlinit, așa cum și Rabbi Dr. Rafi Feuerstein – fiul profesorului Reuven Feuerstein și Președintele Institutului Feuerstein, Israel – afirmă: „s-a închis cercul istoric și biologic al tatălui meu, fiind un pas simbolic extraordinar de important. Metoda s-a întors acasă, acolo unde a fost creată. În România, acolo de unde de fapt a plecat, acolo unde a fost născut și educat tatăl meu.”

 

Laura Ştefania Anton / UZPR-UK









Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *