◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Salariile profesorilor în Europa marilor diferențe

Profesorii sunt adesea considerați un segment esențial pentru viitorul națiunilor, dar  în multe țări europene nu au multe motive să se simtă prețuiți.

Cât de mult s-a schimbat situația salariilor profesorilor în ultimul deceniu? Există diferențe semnificative.

Salariile oficiale brute anuale de pornire în școlile publice din învățământul secundar inferior au variat între aproximativ 4.233 de euro în Albania și 69.076 de euro în Luxemburg, conform datelor de țară compilate de Comisia Europeană/EACEA/Eurydice.

Salariul mediu pentru profesorii din țările Uniunii Europene (UE) este de 25.055 de euro. Profesorii din Franța și Italia câștigă jumătate din cât câștigă omologii lor din Germania. Lăsând deoparte Luxemburg, salariul anual de pornire a fost peste 50.000 de euro în doar două țări, și anume Elveția (66.972 euro) și Germania (54.129 euro). În coada clasamentului se situează Bulgaria, cu cel mai mic salariu anual al profesorilor debutanți dintre țările UE – 7.731 euro. Potrivit Euronews, cifra este sub 10.000 de euro în alte câteva țări ale UE, cum ar fi Letonia, Slovacia, Ungaria, România și Polonia.

Din perspectiva puterii de cumpărare a salariilor profesorilor, Estonia, Malta, Cehia, România, Grecia, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Letonia și Slovacia se află în partea de jos a clasamentului european.

Demn de menționat este faptul că în țările balcanice Muntenegru și Macedonia de Nord, care nu se află în UE, salariile profesorilor au o putere de cumpărare mai mare decât mai multe țări din UE.

Raportul dintre salariile profesorilor și salariul minim arată cât câștigă profesorii în comparație cu salariul minim din fiecare țară. Acest raport este cel mai mare în Germania, cu 2,8, în timp ce Polonia are cel mai scăzut raport cu 1,1. Raportul mediu în 21 de țări UE este de 1,86, cu doar 1,4 în Franța și Grecia.

În majoritatea țărilor europene, profesorii care încep să lucreze în școlile de stat câștigă, în medie, mult mai puțin decât produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor. Salariul lor anual brut de pornire statutar a fost mai mare decât PIB-ul pe cap de locuitor în doar șapte din 36 de țări. Cel mai mare raport dintre salariu și PIB pe cap de locuitor a fost înregistrat în Macedonia de Nord, cu 1,28, în timp ce a fost cel mai scăzut în Irlanda, cu 0,45.

În timp ce Germania este una dintre țările cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor din Europa, raportul este de 1,26, ceea ce înseamnă că profesorii juniori câștigă mai mult decât PIB-ul mediu pe cap de locuitor. În schimb, acest raport este de doar 0,71 în Franța.

Conform Sondajului Internațional de Predare și Învățare (TALIS) din 2018, în medie, doar 26% dintre profesorii din țările și economiile OCDE au considerat că munca lor este apreciată de societate, cu doar 39% dintre participanții la chestionare declarându-se mulțumiți de salariul lor.

În 2020, cheltuielile publice generale pentru educație în UE s-au ridicat la 671 de miliarde de euro – 5% din PIB.

Țările UE care cheltuiesc cea mai mare pondere din PIB pentru educație au fost Suedia (7%), Belgia și Estonia (6,6 procente), urmate de Danemarca (6,4 %). În afara blocului comunitar, Islanda a cheltuit 7,7% din PIB pentru educație. Cele mai scăzute niveluri de cheltuieli pentru educație ca pondere din PIB au fost observate în Irlanda (3,1%), România (3,7%) și Bulgaria (4%). (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *