default-logo

Revista  ”ATITUDINI”, nr. 12/2020 

Recent, a apărut numărul 12 (165) al revistei ”Atitudini”, anul XVIII. Aceasta îl are ca fondator și redactor coordonator pe scriitorul Gelu Nicolae Ionescu, cofondator pe scriitorul Ion Stratan și este editată de Primăria Municipiului Ploiești și de Casa de Cultură ”I.L. Caragiale” a Municipiului Ploiești.   

În cei 18 ani de existență revista s-a remarcat prin diversitatea, originalitatea, calitatea literară și științifică a articolelor publicate. 

În paginile ei și-au revărsat harul condeiului profesori, elevi, cercetători, scriitori, critici literari, printre care pot fi amintiți: Eugen Simion, Alex Ștefăneascu, Ion  Bălu, Nicolae Mareș, Traian D. Lazăr, Gabriela Teodorescu, Constantin Hîrlav Maistorovici, Constantin Dobrescu, Ion Ștefan Baicu, Victor Rusu, Daniel Rachmistriuc etc.

Deși este concepută la nivel local, revista a depășit cu mult granițele județului Prahova prin tematica articolelor publicate și atragerea de autori de articole din țară și din străinătate. 

Istorie, evenimente și personalități culturale, literatură, muzică, pictură, turism, geografie, critică literară, religie pot fi amintite printre domeniile abordate. 

În numărul 12 din 2020, în cele 26 de pagini ale ei, revista  a concentrat un număr mare de autori și de articole: Gelu Nicolae Ionescu „Le era dor de pământ și de ape fulgilor de nea”; Eugen Simion ”O bătrânețe goetheană”; Alex Ștefănescu ”Prima amintire politică”; Constantin Tudorache ”Galeria marilor epigramiști”; Nicolae Mareș: ”Aforisme” și ”Un artist de factură renascentistă”, ”Remember – Nicolae Iorga”; Didier Nordon ”Scutiți-ne de demonstrații! Epargnez-nous les demonstrations!”; Ion Ștefan Baicu ”Republica de la Ploiești –  150 de ani de la eveniment” și ”Lucrețiu Pătrășcanu – 120 de ani de la naștere”; Constantin Dobrescu ”Ioan Enescu – un preot rămas în memoria locuitorilor din Loloiasca”; Traian D. Lazăr ”Corespondența poetului Grigore Arbore cu Basarab Nicolaescu” și ”Istorici ploieșteni de azi”; Emilia Luchian ”De la Casa Hagi Prodan, la Casa de Târgoveți din secolul al XVIII-lea”, ”Nichita Stănescu și eternul feminin”; Corneliu Șerban ”Stihuri în joacă”; Constantin Dobrescu/Costel Matei ”O conferință despre Moliere”; Olimpia Iorga-Popescu ”Spațiul geometric și alte nenumărate spații”; Constantin Marin ”O echipă de nota 10: Petrolul Ploiești”; Mihai Tudor ”30 de ani de democrație – neputință și lipsă de viziune”; Alexandru H. Popa ”Căsătoria lui Radu D. Rosetti cu Marioara A. Naumescu”; Adrian Simeanu ”Micul infern, plăcut etern..”; ”Justițiari, justițiabili…”; Ioan Corneliu Dinu  ”Curajul de a lupta cu problema climei”; Marian Chirulescu ”Evenimente culturale”; Elena Trifan ”Muzeul Memorial Alexandru Vlahuță” și Târgul Meșteșugurilor Tradiționale”, Ploiești, 2020.

 Au fost mediatizate rezultatele ”Concursului  Național de Proză Scurtă”, ale ”Concursului de Teatru Amator – Monoloage comice, pentru toate vârstele” și ale Concursului de Artă Plastică ”Ploiești, orașul meu, oraș european.”            

Revista emblematică pentru viața culturală a Ploieștiului, prin calitatea și diversitatea informației prezentate, prin aspectul grafic plăcut, agrementat cu fotografii și imagini picturale,  cât și prin faptul că se distribuie gratis, este accesibilă unui număr mare de cititori de vârste și profesii diferite, din țară și din străinătate.

Elena TRIFAN/UZPR      

Despre autor

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.