◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Blocarea mass-media internaționale, lovitură majoră pentru accesul la informații în Afganistan

Decizia recentă a regimului taliban de a bloca difuzarea mass-media internaționale reprezintă o lovitură majoră pentru libertatea presei și pentru accesul publicului la informații în Afganistan, arată un sondaj realizat de Uniunea Națională a Jurnaliştilor din Afganistan (ANJU), susținută de Federația Internațională a Jurnaliştilor (FIJ). Federația solicită acțiuni imediate pentru restabilirea difuzării mass-media internaționale, element-cheie pentru ca afganii să primească informații despre țara lor.
Guvernul din Afganistan, condus de talibani, a interzis transmisiunile instituțiilor de presă internaționale care sunt reluate de mass-media locale, inclusiv BBC, Voice of America News și Deutsche Welle. Țintirea mass-media internaționale urmează impunerii unor restricții extrem de stricte asupra activității presei afgane și jurnaliștilor și vine pe fondul eforturilor tot mai mari ale guvernului de a restrânge libertățile civile din țară.
Cel mai recent sondaj ANJU a relevat că interzicerea mass-media internaționale este o lovitură majoră adusă dreptului afganilor de a accesa informații. Lipsa accesului la informație, autocenzura, teama de represalii și o criză economică severă au diminuat capacitatea presei naționale și locale de a funcționa, făcând informarea din surse internaționale singura modalitate prin care cetățenii afgani pot fi informați. Sondajul arată că 52% dintre respondenți au spus că urmăresc mass-media internaționale de la prăbușirea guvernului afgan. Studiul a constatat, de asemenea, sprijin masiv și încredere față de mass-media externe, cu 89% dintre respondenți spunând că au încredere în instituțiile internaționale care operează în Afganistan.
Pe de altă parte, și încrederea în mass-media naționale și locale rămâne ridicată în rândul afganilor, 67% dintre respondenți manifestând susținere, în ciuda restricțiilor continue asupra libertății presei și închiderii a sute de instituții media.
Jurnaliștii afgani intervievați și liderii societății civile au spus că atmosfera de frică și panică este cea mai mare preocupare pentru jurnaliști, deoarece autoritățile închid de facto instituțiile de presă sau rețin jurnaliști doar pentru că își fac treaba. „Poporului afgan i se refuză în mod sistematic dreptul de acces la jurnalismul independent sub privirea comunității internaționale, care nu a reușit să facă presiuni asupra talibanilor să respecte cele mai elementare drepturi. Îndemnăm talibanii să anuleze această decizie și să permită difuzarea tuturor mass-media internaționale fără restricții”, susține Anthony Bellanger, secretarul general al FIJ.
Potrivit unui sondaj anterior realizat de ANJU și IFJ, doar 305 din cele 623 de mass-media care erau active înainte ca talibanii să preia controlul încă operează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *