default-logo

In memoriam Tiberiu Bottlik – 135 de ani de la naștere și 45 de la moarte

Vineri, 11 octombrie 2019, la Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” din Bocșa a avut loc un eveniment dedicat pictorului și sculptorului Tiberiu Bottlik la 135 de ani de la naștere și 45 de ani de la moarte.

Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa în parteneriat cu Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița, fiind parte din marele eveniment reșițean dedicat Decadei Culturii Germane în Banatul Montan, ediția a XXIX-a (4 – 13 octombrie 2019).

Prima parte a manifestării s-a desfășurat la sediul bibliotecii bocșene și a constat într-o evocare a artistului omagiat de către scriitorii prezenți sau diverși oameni care l-au cunoscut. Între cei care s-au exprimat îi menționăm pe Erwin Josef Țigla, Gheorghe Jurma, Gabriela Șerban, Alla Illeș și Tiberia Gallas (Ellen Rossner).

Au fost prezentate cele trei volume dedicate sculptorului Tiberiu Bottlik –   Carol Brindza. „Viaţa şi activitatea  pictorului şi sculptorului Tiberiu Bottlik”. Reşiţa. Timpul. 2002. (Seria Bocşa – istorie şi cultură) volum apărut sub egida şi la iniţiativa Bibliotecii „Tata Oancea” Bocşa; Constantin Gruescu. „L-am cunoscut pe Tiberiu Bottlik”. (Timişoara. ArtPres. 2004) și Tiberia Gallas, adică Ellen Rossner, bocşeancă, stabilită de 35 de ani în Germania, care şi-a trăit copilăria şi adolescenţa în preajma artistului, volum intitulat: Din viaţa şi opera unui artist” (Timișoara: Brumar, 2012) – iar Erwin Josef Țigla a prezentat și a oferit plicul poștal omagial Tiberiu Bottlik (16.10.1884 – 13.10.1974) realizat de către Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița cu prilejul celei de-a XXIX-a ediție a Decadei Culturii Germane în Banatul Montan.

Emoționantă și binevenită a fost proiecția filmului „Culorile singurătății”, un reportaj excepțional dedicat personalității lui Tiberiu Bottlik, film realizat în anul 2010 de către Vasile Bogdan și Diana Trocmaier de la TVR Timișoara.

Cea de-a doua parte a evenimentului s-a desfășurat în Cimitirul Catolic din Bocșa Montană, loc în care este înmormântat artistul Tiberiu Bottlik, dar care și găzduiește câteva lucrări ale acestuia. Dacă la prima parte a manifestării au participat liceeni ai Liceului Teoretic „Tata Oancea” Bocșa, însoțiți de prof. Liana Ferciug, în cea de-a doua parte au fost prezenți elevi ai Liceului Teologic Baptist Reșița, filiala Bocșa, însoțiți de prof. Dagmar Schmitd. La mormântul sculptorului Tiberiu Bottlik, lângă bustul atât de expresiv realizat de Octav Iliescu în 1975, s-au adunat oameni de cultură, scriitori, localnici care l-au cunoscut pe artist și, alături de elevi, au depus flori, iar preotul Daniel Crecan a rostit rugăciunea „Tatăl nostru” atât în limba română, cât și în maghiară.

Astfel, s-a împlinit un eveniment cultural complex, menit să reașeze la loc de cinste, pe harta culturală a Banatului, un artist important, care și-a dedicat întreaga viață artei și creației, să reînvie, într-o anumită măsură,  spriritul artistului Tiberiu David Desideriu Bottlik.

Gabriela Șerban

uzpcarasseverin.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.