default-logo

Pedeapsă cu închisoarea pentru răspândirea de știri false, în Grecia

Parlamentul elen a aprobat modificarea Codului penal și adăugarea unor sancțiuni dure pentru răspândirea de știri false. Proiectul legislativ a stârnit acuzații grave din partea jurnaliștilor, scrie greekreporter.com.
În timp ce amendamentele aduse cresc pedepsele pentru diferite infracțiuni grave, precum violul sau abuzul la adresa minorilor, controversa se poartă în jurul articolul 36 din noul Cod penal, care prevede că oricine diseminează pe internet informații false, care pot genera panică sau pot dăuna încrederii publicului în economia națională, capacitatea de apărare a țării sau sănătatea publică, va fi condamnat la cel puțin trei luni de închisoare, plus o amendă. Dacă fapta este săvârșită în mod repetat prin intermediul unei publicații, acuzatul va primi șase luni în spatele gratiilor, alături de patronul organizației unde a fost publicată dezinformarea. „Oricine, din neglijență, se face vinovat de oricare dintre faptele prevăzute la alineatul precedent, va fi pedepsit cu închisoare de până la un an sau cu amendă”, se mai arată în textul propunerii.
Decizia Parlamentului elen de a adopta legea a stârnit îngrijorări în rândul jurnaliștilor, care susțin că articolul 36 va dăuna libertății de exprimare.
Potrivit Euronews, Uniunea Jurnaliştilor din Ziarele Cotidiene din Atena a catalogat modificarea legislativă privind „diseminarea de știri false” ca fiind prea vagă. Una dintre principalele îngrijorări este că proiectul de lege va putea fi folosit pentru a cenzura jurnaliști, atunci când aceștia își exprimă opinia cu privire la situația epidemiologică a țării. „Jurnaliştii riscă să fie traşi la răspundere penală pentru că, prin exprimarea unei opinii personale asupra unor probleme specifice, pot cauza îngrijorare sau teamă cetăţenilor. Formularea cuprinsă în prevederile modificate (…) este practic nelimitată, întrucât nu este definit nicăieri care sunt știri care ar putea provoca anxietate sau teamă în rândul cetățenilor”, se arată într-un comunicat al organizației, care mai adaugă că „trebuie să fie clar definit ceea ce legea definește ca știri false, care sunt capabile să provoace îngrijorare sau teamă”.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*