default-logo

MIHAI EMINESCU, cel mai mare jurnalist român. Precizări necesare

Data de 15 ianuarie marchează un moment crucial în destinul istoric al României: s-a născut Mihai Eminescu. Această dată a devenit, din 2010, Ziua Culturii Naționale. Din păcate, în spațiul public, personalitatea uriașă a celui pe care Noica l-a numit „omul deplin al Culturii Române” este prezentată, credem noi, trunchiat, căci scoate în evidență exclusiv dimensiunea poetică a acestuia, nu și cea civică, de mare ziarist român. Cel mai mare! Aceasta nu minimalizează câtuși de puțin valoarea universală a lui Eminescu, dimpotrivă, o completează. Și, dacă e să sintetizăm la maximum, putem spune că Mihai Eminescu a fost național în jurnalism și universal în poezie. Este și motivul pentru care Uniunea Ziariștilor Profesioniști a instituit Seratele „Eminescu, jurnalistul” și încearcă să instituie, pe cale legislativă, ziua de 28 iunie (1883) ca Zi a Ziaristului Român. Reiterăm, în acest sens, câteva argumente pe care le-am mai prezentat în spațiul public:

Eminescu nu a fost doar poet şi gânditor, ci şi un mare jurnalist român (cel mai mare) şi, în această calitate, primul analist economic şi politic din istoria României
“Diagnosticele”, avertismentele, analizele şi soluţiile exprimate în textele sale apărute în presa vremii (începând cu “Echilibrul”, “Să facem un Congres” şi “În Unire e tăria”, publicate în ziarul FEDERAŢIUNEA de la Pesta, în 1869, şi terminând cu avalanşa de articole de la TIMPUL) sunt bazate pe o profundă cunoaştere a realităţilor româneşti, a istoriei şi a contextului european al timpului său
Aproape toate analizele sale sociologice, istorice, economice şi politice sunt valabile şi astăzi. Citindu-le, ai senzaţia halucinantă că sunt scrise aici şi acum.
Toate acestea și-au găsit expresia în creația jurnalistică a lui Eminescu, nu în creația sa poetică.

Credem că reducerea anvergurii sale culturale la simpla ipostază de poet nu face decât să-i minimalizeze meritele și contribuția la dezvoltarea României și, implicit, să-l nedreptățească.

UZPR consideră că profilul cultural al lui Eminescu trebuie prezentat în toate datele sale, nu doar în cele convenabile unei anumite conjuncturi. Căci Eminescu a fost nu doar cel mai mare poet român (poate cel mai mare din Europa tuturor timpurilor), ci și cel mai mare ziarist român. Acest adevăr trebuie spus răspicat. Altfel, devenim complici la ocultarea sa.

Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.