◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Jurnaliștii sârbi care critică Guvernul sunt supuși violențelor și intimidării

Cel mai recent raport despre starea drepturilor omului în lume realizat de Human Rights Watch punctează faptul că jurnaliștii din Serbia care critică Guvernul sunt încă expuși hărțuirii, amenințărilor, violenței și intimidării. Secțiunea despre Serbia din noul document anual afirmă că în cursul anului 2021, jurnaliştii sârbi au continuat să se confrunte cu amenințări și, în paralel, cu un răspuns slab al statului la agresiunile comise asupra lor. Human Rights Watch mai notează că mass-media pro-guvernamentale din Serbia și-au continuat campaniile de calomnie împotriva presei independente.

Instituția punctează, de asemenea, că s-au înregistrat puține progrese în asigurarea unei vieți independente în comunitate persoanelor cu dizabilități. „Copiii cu dizabilități continuă să fie suprareprezentați în mediile instituționale (73,9% dintre copiii din instituții au dizabilități) și nu au acces la educație incluzivă. Guvernul nu a adoptat încă o strategie de dezinstituționalizare, pentru a scoate persoanele cu dizabilități din instituții și pentru a le asigura o viață independentă în comunitate”, spune HRW.

În ceea ce privește răspunderea pentru crimele de război, raportul arată că majoritatea investigațiilor sau cazurilor de crime de război procesate din Serbia au implicat autori de rang inferior. De asemenea, în ce privește statutul migranților solicitanți de azil și al refugiaților, raportul afirmă că „sistemul de azil al Serbiei a rămas viciat, cu dificultăți pentru solicitanții de azil în accesarea procedurilor, rate scăzute de recunoaștere și întârzieri mari”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *