default-logo

Granturi pentru cercetarea arhivelor crimelor de război din fosta Iugoslavie

Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) a lansat un apel de propuneri pentru proiecte ale jurnaliştilor, artiştilor, istoricilor şi activiştilor societăţii civile, care acoperă subiecte legate de arhivele Tribunalului Penal Internaţional pentru Fosta Iugoslavie şi instanţele interne din fostele ţări iugoslave care s-au ocupat de război.
În 2019, BIRN a acordat pentru 20 de jurnalişti, artişti şi istorici granturi de câte 2.000 de euro pentru a realiza proiecte bazate pe arhivele instanţelor locale şi internaţionale care s-au ocupat de cazuri de crime de război. Acesta a fost un indiciu că există un interes semnificativ al diverșilor profesioniști din diferite domenii pentru cercetarea arhivelor și îmbunătățirea eforturilor de comemorare în Balcani. BIRN oferă acum această oportunitate din nou, dar dorește, de asemenea, să își intensifice cooperarea cu artiști, cercetători, realizatori de film, istorici și activiști pentru a dezvolta o rețea de experți în diverse domenii care să ofere o abordare holistică a procesului de comemorare.„Numărul proceselor pentru crime de război este în scădere semnificativă, iar arhivele rămân o resursă pentru construirea viitoare de narațiuni bazate pe fapte despre istoria războiului din Balcani. În prezent, arhivele instanțelor sunt adesea inaccesibile publicului larg, iar potențialul lor enorm rămâne neexploatat. Căutăm proiecte care să folosească în mod creativ arhivele instanțelor pentru a promova adevărul, justiția și responsabilitatea în Balcani”, explică Nejra Mulaomerovic, asociat de program.
Jurnaliştii, artiştii, istoricii şi activiştii societăţii civile care doresc să aprofundeze în arhivele TPII de la Haga şi instanţele naţionale din Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia sunt eligibili să candideze. Aceștia sunt invitați să exploreze teme precum justiția penală, mărturiile victimelor, persoanele dispărute, reparațiile, lustrația, responsabilitatea, precum și alte probleme legate de justiția tranzițională și de tratarea trecutului.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.