default-logo
BREAKING NEWS
Agențiile de presă din Europa, decise să învingă presiunea războiului şi dezinformarea Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19”, desfăşurată la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual, în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi dezinformării. Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news. „Tehnologia este foarte importantă pentru noi şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA. CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată, în schimb poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014. La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care, din motive financiare, ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată. Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare. Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia-Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”: „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă. Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”. La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii. EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956, în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei. AGERPRES este membră EANA din 1996.

Profesor în ceruri

Au trecut aproape două zile de când am aflat ce n-aș fi vrut să aflu niciodată, despre nimeni. Și s-a scurs ceva mai mult timp de când s-a întâmplat.
M-a sunat un prieten comun și mi-a spus la telefon plângând, nici n-am înțeles de la început ce veste poartă șuvoiul lui de cuvinte amestecate cu lacrimi, știu că el uneori scrie plângând, dar acum era altceva, când am priceput, în sfârșit, fulgerul veștii m-a trăznit pur și simplu.
Mergeam la o-ntâlnire, dar mi s-au înmuiat picioarele și am început să mă topesc pe loc, neputincios și fără glas, incapabil să mă sprijin de vreo certitudine, de vreo rază de nădejde oricât de subțire, dar promițătoare, că poate nu-i adevărat, că e poate o confuzie la mijloc, că poate e un coșmar. Oamenii se învârteau în jurul meu, cerul se-nvârtea deodată cu mine și mi se părea că nu e frumos deloc, că nu poate fi niciodată frumoasă o cupolă de albastru care se întunecă instantaneu și îți taie respirația cu adâncul întunericului sufocant… Să fi plecat oare cu o așa grabă?! Să ne fi părăsit cu o viteză absurdă, înfiorătoare, inacceptabilă?! Plecase oare într-un mod brutal tocmai el care părea a nu se grăbi niciodată, care părea mereu a avea înainte tot timpul lumii pentru orice?! Din cauza acestei impresii, că ar fi avut timp pentru toate, mai speram totuși, cu o fărâmă de încredere în destin mai speram ca el, prietenul nostru care lua totul cu o seriozitate maximă când era vorba de poezie, speram ca de data asta el să fi făcut o glumă, să fi încercat să vadă ce zicem noi dacă… Dar nu, nu era nicio glumă. Plecase cu lumina întreagă a sufletului său neasemuit, lipsindu-ne de acum dureros de toată strălucirea ei.
Ne-am întâlnit de multe ori, am făcut drumuri lungi prin teritoriile nemărginite ale poeziei, alte drumuri lungi prin locuri care ne-au legat. Atingea deseori starea risipitorului sublim, care oferea orice fără să lase vreodată impresia că ar fi dorit ceva în loc. Ultimul lui Revelion și l-a petrecut cu câțiva prieteni, printre care m-am numărat. Spusese că nu se simțise bine înainte de a ajunge la locul întâlnirii, îl încercase o stare de rău cum nu mai avusese. Dar mie mi se părea că singura lui boală era aceea a poeziei, așa mi s-a părut și când ne-am întâlnit în urmă cu puțin timp, la Cenaclul 9, că doar poezia îl doare, altceva nimic. Poate de aceea a plecat atât de grabnic, poate simțea că poezia îl iubea necondiționat, noi neștiind să răspundem pe măsură dragostei sale speciale, dezinteresate, pure.
Despre poezie am vorbit și ultima dată, urma să ne vedem curând pentru asta și pentru împărtășirea altor gânduri. Însă Ciprian Chirvasiu, omul a cărei prietenie nu poate fi înlocuită cu nimic, a plecat groaznic de repede. Bănuiesc că Dumnezeu și întreaga suită a îngerilor au mai multă nevoie de poezie, cel puțin acum când ni l-au luat să le fie profesor în ceruri, altfel ni l-ar fi lăsat să mai poezim împreună!
Drum lin prin eternitate!

Firiță Carp / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.