◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Din puţul fără fund, dar cu telecomandă

Emisiunile trece, perlele rămâne (368)

 Perioada au fost • Jurnalistul decât practică meseria care și-a ales-o • Ce se întâmplă vor avea influență • Ăla care m-am opus • Interbelicii postbelici ai USR • Grupulăsta mare al lui Oreste • Să revină înapoi • Opt puncte se duce… 12 puncte se duce

 Au fost o perioadă când s-au dat diplome.” (Monica Tatoiu, Acces direct, Antena 1, 13 februarie 2019)

Corect și bine acordat era „a fost o perioadă”. Așa, sună a limbaj cronicăresc, pe care, evident, doamna Tatoiu nu a avut nicio intenție să-l folosească. Probabil că a vrut să spună „au fost niște ani”, dar s-a răzgândit în ultima clipă.

  • „Eu chiar îmi practic meseria care o vedem acolo pe diplomă… Din câte observ eu, a modificat decât facultatea, universitatea…” (Alin Barbu, Acces direct, Antena 1, 13 februarie 2019)

Alin Barbu este adevăratul posesor al diplomei falsificate de Raluca Bârsan, femeia cu 8 clase care s-a dat drept medic timp de un deceniu. Cei de la emisiunea Acces direct l-au contactat, să confirme că seria diplomei lui apărea şi pe diploma falsei doctorițe. Monica Pop i s-a adresat cu „domnule doctor”, iar răspunsul lui a fost: „Nu sunt doctor, doamnă, sunt jurnalist, eu Facultatea de Jurnalism am terminat-o.” Ha-ha-ha și vai de noi! O falsă doctoriță a folosit seria de diplomă, furată de la un jurnalist practicant care vorbește agramat! Ce se putea mai tare și mai toxic? Mai are rost să ne întrebăm unde este prepoziția „pe”, obligatorie aici înainte de „care”, și de ce jurnalistul a spus „decât” în loc de „numai”?

  • Ce se întâmplă acum probabil vor avea influență.” (Norica Nicolai, TVR 1, 14 februarie 2019)

Corect era „va avea influență”, nu la plural, chiar dacă se întâmplă mai multe lucruri.

  • „Eu sunt ăla care m-am opus.” (Mircea Badea, Antena 3, 14 februarie 2019)

Corect era „care s-a opus”. Sigur că despre el însuși era vorba, dar acordul gramatical are legile lui și permite uneori excepții, dar nu în cazul de față. Acordul după sens (la persoana întâi) este incorect, aici.

  • „Eu sunt genul de om care nu-mi place să copiez.” („Românii au talent”, ProTV, 15 februarie 2019)

Avem același tip de dezacord în persoană și aici, ca la perla anterioară, dar mai avem bonus și un dezacord în caz (care în loc de căruia). Corect era „căruia nu-i place să copieze” (la persoana a treia).

  • „Putem vedea mașinile negre și dosarele prefabricate din anii interbelici.” (Dan Barna, Antena 3, 14 februarie 2019)

Liderul USR confundă epocile istorice. Nu spunem că între războaie nu erau mașini negre și dosare prefabricate, dar Dan Barna se referea, cu siguranță, nu la „Siguranța” de până la comuniști, ci la Volgile negre și la dosarele făcute de comuniști, care au venit la putere după 1945, deci după război, adică în anii postbelici, nu interbelici. Cultura „e frumos, dar greu”!

  • „Grupul ăsta mare.” (Oreste Teodorescu, B1TV, 17 februarie 2019)

Aho, aho, copii și frați,

Lângă boi v-alăturați

Și ligamentul l-ascultați…

  • „E așteptată să revină aici înapoi.” (Ilinca Avram, Finala Eurovision România, TVR 1, 17 februarie 2019)

Pleonasm standardizat! Unde să revină, dacă nu înapoi?

  • Opt puncte se duce la Linda Teodosiu… și 12 puncte se duce la cea care mi-a cucerit inima, Laura Bretan.” (Alex Calancea, Finala Eurovision România, 17 februarie 2019)

Vai de noi! După ce că specialiștii au scos pe locul întâi o piesă fără personalitate și ne-au dat o câștigătoare anemică (dar cu nume fandosit străinez), am mai avut parte și de grave dezacorduri între subiect și predicat. Anul trecut, cu The Humans, am fost sub-mediocri. Anul acesta pariem că vom fi penibili și nu vom prinde nici finala.

Notă. Întrucât, la ora publicării acestui episod, concursul Eurovision din mai 2019 s-a și terminat, ni s-au confirmat pronosticurile date în februarie.

Andrei Păunescu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *