◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Presa în vremuri de criză. Patru viziuni în patru lucrări

Lloyd E. Chiasson Jr. „Contribuții la studiul mass-media și al comunicațiilor”

De-a lungul istoriei, presa a avut armele necesare și a știut cum să conștientizeze publicul. Istoria presei în situații de criză este în multe privințe povestea atitudinilor publice și povestea locală. Această carte privește presa de-a lungul timpului și modul în care a funcționat în vremuri de criză. Autorul ia în considerare acoperirea de presă a 13 evenimente importante din istoria SUA, pe un interval de timp care include nașterea națiunii, luptele sale politice, economico-sociale ca țară tânără și războiul său civil. Povestește cum o tânără societate agrară a devenit un gigant industrial și cum s-a schimbat de la izolaționism la o putere mondială. Relatează modul în care această țară a făcut față creșterii socialismului, două războaie mondiale, tulburări civile și problema suprapopulării mondiale. Presa americană a îndeplinit diverse funcții de-a lungul anilor. Presa colonială a servit ca vehicul de discuție, dezbatere și, în cele din urmă, agitație și, în acest proces, s-ar fi putut defini și pus bazele rolurilor viitoare ale presei. Presa a agitat, a pledat și a convins. A fost înșelată, a fost nedreaptă și a indus în eroare. Acest volum ia în considerare concepte precum jurnalismul de apărare (protecție), o temă centrală a capitolelor despre aboliționiști și responsabilitatea social, încercarea presei de a conduce opinia public, presa partizană și analizează conceptele de obiectivitate și utilizare greșită a pseudoștirilor.

Lloyd E. Chiasson Jr. este profesor de comunicare în masă la Universitatea de Stat Nicholls din Thibodaux, Los Angeles, SUA, este co-autorul unui manual interactiv pentru calculator, „Reporter’s Notebook”.

John O’Sullivan. „Rolul presei într-un moment de criză globală”

Sunt patru componente ale actualei crize mondiale care promovează o „luptă în trei căi” ce duce la terorism și alte probleme sociale. Această luptă este între state politice, organizații transnaționale și cetățeni comuni, dintre care mulți au apelat la religia tradițională pentru îndrumare. Reporterii, în cea mai mare parte, au ratat aceste evoluții, în special ascensiunea religiei în anii 1990, în parte pentru că își petrec mai mult timp intervievând elitele decât cetățenii obișnuiți. Pe de altă parte, reporterii se pun în pericol pentru a-și obține poveștile. Mai presus de toate, ar trebui să urmărească trei virtuți: curajul, adevărul și imparțialitatea.

John O’Sullivan este vicepreședinte fondator al Journalism Studies Section of European Communication Research and Education Association (ECREA)

Michael Schudson. „Criza jurnalismului, reconsiderată. Criza din știri”

Primul ziar din lume a fost publicat la Strasbourg, în 1605, dacă înțelegem prin „ziar” un vehicul pentru culegerea organizată a știrilor publicate pe hârtie într-o formă periodică, recurentă, pentru un public larg. Așadar, ziarul a apărut pentru prima dată în ceea ce istoricii Europei numesc epoca „modernă timpurie”. Ca și alte elemente ale modernității care datează din anii 1600 și începutul anilor 1700 – precum experimentul controlat sau romanul – este o formă culturală pe care am ajuns să o considerăm de la sine înțeleasă drept constitutivă a lumii noastre. Experimentul controlat rămâne o parte vitală a societăților liberale până în prezent. Chiar și romanul, a cărui moarte a fost anunțată în mod regulat de generații, își continuă viața plină de spirit.

Michael Schudson este profesor de jurnalism la Universitatea Columbia și profesor emerit la Universitatea din California, San Diego, expert în istoria jurnalismului, sociologia mass-media și cultura publică

Stephen D. Reese. „Criza presei instituționale”

În multe țări, jurnalismul profesionist este în criză, subminat de o furtună perfectă de modele de afaceri în colaps și atacuri politice asupra autorității sale de a spune adevărul. Pe măsură ce facțiunile polarizate ale societății se despart de dislocarea economică, tribalism și frică și pe măsură ce atacurile stridente asupra presei îi fac supraviețuirea mai precară, necesitatea unui forum organizat instituțional în viața civică a devenit din ce în ce mai importantă. Provocările populiste amplificate de un sistem media contra-instituțional au contribuit la scăderea pe termen lung a autorității jurnalistice, exploatând o mentalitate post-adevăr care lovește în centrul ei.

În cartea sa, Stephen Reese ia în considerare aceste amenințări printr-un nou concept al „instituției hibrid”: o idee care se extinde dincolo de redacția tradițională și se distribuie pe mai multe platforme, granițe naționale și actori sociali. Ce este presa instituțională pe care o prețuim și în ce standarde normative ar putea apărea într-o instituție hibridă? Adresându-se acestor întrebări, Reese subliniază că nu este momentul să fim pasivi, ci mai degrabă să articulăm și să apărăm aspirații mai mari. Presa instituțională contează mai mult ca niciodată: o realitate care trebuie comunicată unui public care depinde de ea.

Criza presei instituționale este o resursă esențială pentru studenții și oamenii de știință din jurnalism, mass-media și comunicare.

Stephen D. Reese predă la Facultatea de Jurnalism a Universității din Texas din 1982 o gamă largă de subiecte, de la difuzarea știrilor până la gândire critică pentru jurnalişti

Traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *