default-logo

„Dezastru” demografic. Croația a pierdut zece procente din populație în ultimul deceniu

Croaţia a pierdut aproape 10% dintre locuitorii săi în zece ani, potrivit rezultatelor definitive ale celui mai recent recensământ dinn această ţară din Balcani, care sunt calificate drept „dezastru” de către experţi.

Croaţia, ţară membră a Uniunii Europene (UE), numără acum 3,8 milioane de locuitori, comparativ cu 4,2 milioane în urmă cu un deceniu, o scădere de 9,25%, potrivit Biroului Naţional de Statistică al acestei ţări. „Este un dezastru incredibil pentru Croaţia”, a declarat demograful Stjepan Sterc, la postul de televiziune N1.

Regiunile din centrul şi din estul Croaţiei, deja lovite dur de războiul pentru independenţă din anii 1990, sunt cele mai afectate de declinul demografic.

Croaţia suferă de multă vreme de un exod al populaţiei sale, din cauza unei economii lente, a corupţiei şi a lipsei de perspective pentru tineri. Emigraţia a fost de asemenea favorizată de intrarea Croaţiei în UE, în 2013. Mai mult de 250.000 de croaţi au plecat de atunci să trăiască în alte ţări membre, în special în Germania, Austria şi Irlanda, potrivit cifrelor oficiale.

Proiecțiile ONU estimează că acest stat nu va avea mai mult de 2,5 milioane de locuitori până la sfârşitul secolului.

Guvernul croat a anunţat recent prime de până la 26.000 de euro pentru a-i atrage pe expatriaţii care locuiesc în alte ţări ale UE să se întoarcă în Croaţia.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.