default-logo

Manifestare cultural-artistică dedicată Centenarului Unirii de către cenaclul ILEANA VULPESCU în parteneriat cu UZPR

Posted On 16 apr. 2018
By :

Vineri, 13 aprilie a.c., sala Centrului Cultural al Sectorului 1 a găzduit, cu  generozitatea-i cunoscută, manifestarea culturală organizată de Cenaclul ”Ileana Vulpescu” împreună cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, dedicată centenarului mărețului eveniment de întregire a țării și de regăsire a neamului românesc în limitele aceluiași teritoriu.

”O sută de ani de la unirea Basarabiei cu România – primul pas spre Marea Unire” a fost tema pe marginea căreia au conferențiat reputatul prof. univ. dr. Alexandru Porțeanu și cunoscutul istoric dr. Ion Constantin.

Cu multă luciditate și realism, prof. univ. dr. Alexandru Porțeanu a analizat dificultățile actuale și implicațiile repetării proceselor de acum 100 de ani dar, în același timp și necesitatea implicării responsabile și constructive a liderilor și reprezentanților noștri, evitarea atitudinilor idealist-poetice, dar și a celor de indiferență sau de relativizare a unei probleme de mare profunzime și sensibilitate pentru poporul nostru.

Cu mai mult optimism istoricul dr. Ion Constantin își exprima speranța că ”ora astrală” pentru România va veni până la urmă, numai că ea nu ar trebui așteptată doar în mod pasiv, ci ajutată atât cât se poate de către toți cei care o doresc.

În continuare compozitorul și poetul Marin Voican – Ghioroiu a impresionat auditoriul cu versuri din creația proprie, versuri de amplă simțire românească, precum și cu piesele muzicale patriotice ”Imnul lui Eminescu”, ”Limba noastră românească”, ”Cununi de flori pentru eroi” și ”Aduceți Basarabia acasă”, piese încununate de laurii unor prestigioase concursuri de gen.

Membri ai Cenaclului ”Ileana Vulpescu”, dintre care mulți fac parte și din Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, au exprimat, în versuri sau în proză, cu căldura acelorași sentimente de trăire patriotică, gândurile și speranțele reînviate de amintirea acelui 1918, an blagoslovit din istoria noastră. Doar simpla menționare a titlurilor creațiilor prezentate sugerează cu multă claritate gândurile și speranțele autorilor: ”Scrisoare către România” – Ion Pavel, ”Iubire de ostaș” – Alexandru Raia, ”Rapsodie română” – T. Grosu, ”Veniți basarabeni” – Ovidiu M. Curea, ”Gânduri la Centenarul Marii Uniri a Românilor” – Victor Mușat, ”Implicarea bisericii române în actul Marii Uniri” – M. Vârtejan.

Scriitorul Mihai Maxim a citit din ultimul său roman ”Fereastră spre altădată” pagini cu scene din viața pașnică sau de război de pe cele două maluri ale Prutului.

La mulți ani, România!

A consemnat: Ovidiu M. Curea

Despre autor
  1. nicolae rotaru Reply

    Sunt mandru că am propus această carte la premiere din partea Filialei USR din care fac parte

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.