default-logo

Sute de tone de peşte cu mercur, aduse în România. Marfa otrăvită a ajuns chiar în mari magazine

Sute de tone de peşte cu mercur şi alte metale grele au ajuns în marile magazine şi de aici în farfuriile românilor. Proveneau din ape toxice din Italia, Spania şi Franţa, unde pescuitul este interzis, tocmai din cauza pericolului uriaş. Marfa cu otravă era adusă cu acte false în România, de o reţea bine organizată formată din sute de persoane. Inspectorii de Sănătate Publică au considerat, însă, că peştii sunt buni de consum.

Românii aduceau conaţionalilor lor otrava să le-o pună în farfurie.

Este concluzia unei anchete care dă primele roade în ultimele şase luni. 115 depozite şi magazine de peşte au fost percheziţionate, azi, de poliţişti. Doar în România. Aici ar fi ajuns peşti pescuiţi din unele dintre cele mai poluate ape din Europa. În carnea lor s-au găsit cantităţi de mercur peste limita admisă, dar şi alte substanţe nocive.

Theodor Niţă, procuorul de caz: Sunt substanţe pe care dumneavoastră nu doriţi să le ingeraţi şi în cantităţi care nu sunt proprii consumului uman şi sunt toxice.

Ancheta scoate la iveală o reţea transfrontalieră. Care avea misiunea de aduce peşti toxici în ţara noastră.

Erau pescuiţi de braconieri din râuri din Franţa, Italia şi Spania. Marfa era livrată apoi în 13 judeţe din România. Cărăuşii foloseau documente false pentru a justifica provenienţa peştilor, când treceau granţia.

Procurorii spun că 500 de tone ar fi ajuns în acest fel în marile magazine din România.

Theodor Niţă, procuorul de caz: Inclusiv în Deltă se livrau. Sunt societăţi din Constanţa, din toată ţara şi nu numai, inclusiv mari retaileri la care vă duceţi să faceţi cumpărături cu coşul cel mare unde cumpăraţi peşte foarte proaspăt.

Metalele grele din organismul peştilor pot ajunge şi în corpul uman şi afectează grav sănătatea. Cadmiul poate duce la diminuarea densităţii oaselor. Plumbul afectează rinichii şi creierul, iar mercurul poate distruge sistemul nervos, dar şi pielea.

Adrian Marinescu, medic Boli Infecţioase: Putem să ajungem peste ani să fim diagnosticaţi cu un cancer şi să nu ştim, de fapt, că în procesul iniţial să fie implicată şi treaba asta.

Autoritatea Naţională pentru Siguranţa Alimentară ar trebui să se asigure că astfel de produse nu ajung la raft. Chiar şi acum, după ce ancheta a explodat, oficialii instituţiei au refuzat să vină cu explicaţii şi să le spună clar românilor unde ar fi ajuns peştele toxic. Nici procurorii nu au avut parte de o cooperare mai bună.

Theodor Niţă, procuorul de caz: Sunt chestiuni care nici nouă nu ne convin, dar nici nu pot să comentez pe ograda altei instituţii publice a statului. Din câte ştiu eu nu a făcut niciun fel de control. De multe ori, fără niciun fel de verificare, peştele e bun. Am pus o întrebare în mintea mea, dacă cumva i-ar plăcea să-i facă o saramură maică-sii unui individ cu un astfel de comportament.

Până în prezent nicio persoană nu a fost pusă sub acuzare. Au fost distruse 30 de tone de peşte şi au fost confiscate sume importante de bani.

Ancheta fără precedent confirmă suspiciunile care au trenat în ultimii ani. Că România este o piaţă de desfacere pentru marfa de mâna a doua. De data asta însă, probele procurorilor arată nu doar că mâncăm prost. Ci cumpărăm pe bani buni alimentele care ne pot îmbolnăvi. Şi care sunt vândute sub ochii autorităţilor care ar trebui să ne protejeze.

efemeride.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*