◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Ziua Culturii Naționale, Ediția a XII-a, 2022, sărbătorită în județul Prahova

Omicronul își face de cap, restricțiile bat la ușă și totuși cultura triumfă în întreaga țară.

Ziua Culturii Naționale, stabilită în semn de respect pentru poetul nostru național, Mihai Eminescu, pe data de 15 ianuarie, s-a bucurat și anul acesta de o sărbătorire complexă atât în țară, cât și în străinătate.

Ploiești, orașul în care a fost lansată, în anul 2011, cu ocazia celei de-a XII-a aniversări, i-a adus un călduros omagiu prin activitățile originale, unele chiar inedite, care au fost organizate de principalele sale instituții de cultură.

Astfel, la Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” elevi ai Școlii Gimnaziale „Radu Tudoran” din localitatea Blejoi, județul Prahova, coordonați de către profesor Daniela Fazacaș, au susținut un recital de poezie. În Rotonda bibliotecii, iubitorii de artă au putut admira o expoziție de pictură în care membri ai Cenaclului de Arte Plastice „Arcade – Ioan Titus Drăghicescu” și-au revărsat talentul în imagini luminoase și originale, din care transpare o aură de sărbătoare, reprezentând peisaje, flori, chipuri umane și aspecte din opera lui Mihai Eminescu. Tot în Rotonda bibliotecii a putut fi vizionat filmul documentar „Eminescu, între teluric și oniric”, creație a bibliotecii, și au fost realizate expoziții de carte din opera lui Mihai Eminescu și a lui I.L. Caragiale. Sub genericul „Contribuții românești la cultura universală” au fost oferite informații referitoare la  oameni de cultură români în context cultural universal.

La Teatrul „Toma Caragiu” a fost susținut spectacolul „Eminesciana”.

Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a organizat Concursul Județean de Recitări pentru liceeni „Ca un luceafăr am trecut prin lume” și Proiectul Educațional „Mai aproape de Eminescu” pentru gimnaziu și liceu.

Pe data de 14 ianuarie, la statuia poetului situată în Parcul Ciocârlia din Ploiești, elevi de la Colegiul Național „Nichita Stănescu” din Ploiești au susținut un moment poetic.

În ziua de 15 ianuarie, la ora 11, principalele instituții prahovene: Consiliul Județean Prahova, Primăria Ploiești, Direcția Județeană de Cultură Prahova, Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga”, Teatrul de Stat „Toma Caragiu”,  Filarmonica „Paul Constantinescu”, Asociația „Cultul Eroilor” Prahova, Comunitatea Elenă Prahova, pe fondul cântecelor patriotice interpretate de Fanfara Consiliului Județean Prahova, au depus buchete de flori la statuia poetului Mihai Eminescu.

Dragoș Zisopol, președintele Uniunii Elene din România, le-a dăruit celor prezenți un volum de poezii bilingv, româno-grec. Festivitatea a fost moderată de Constantin Stere, directorul Direcției Județene de Cultură Prahova.

Majoritatea muzeelor din Ploiești și din județul Prahova au desfășurat activități culturale, fie direct, fie online, unele dedicate poetului național, altele unor personalități culturale marcante, de nivel județean și național.

Mihai Eminescu a fost omagiat prin momente poetice și conferințe susținute de muzeografi, profesorii: Iuliana Stan, Natalia Dimulescu de la Liceul „Brâncoveanu Vodă” din Urlați, Nelu Stan și elevi de la: Colegiul Național „Nichita Stănescu” din Ploiești, Școala Gimnazială „George Coșbuc” din Ploiești, coord. prof. Diana Istrate, Școala ”Matei Basarab” din Brebu, Școala Gimnazială „Constantin Stere” din Bucov, la Muzeele: „Nichita Stănescu” din Ploiești, „Casa Domnească” din Brebu, „Cezar Petrescu” din Bușteni, „Conacul Bellu” din Urlați, ”Casa de Târgoveți din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea” din Ploiești, „Ion Luca Caragiale” din Ploiești, „Constantin și Ion Stere” din Bucov.

Muzeul Memorial „Paul Constantinescu” din Ploiești a adus un omagiu muzical, prin cele „Patru Madrigale” create de renumitul compozitor, pe versuri de Mihai Eminescu.

Având în vedere că în anul 2022, unul din evenimentele de mare importanță din viața culturală a județului Prahova este împlinirea a 50 de ani de la trecerea în neființă a merelui om de cultură, profesor emerit, cercetător Nicolae Simache, părintele muzeografiei prahovene, Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova și Muzeul Ceasului din Ploiești căruia i-a pus bazele și care îi poartă numele au desfășurat activități de omagiere a acestuia. Personalitatea marelui om de cultură Nicolae Simache a fost evocată de muzeografii Adrian Stan de la Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova și Vali Savu, fost șef de secție la Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” din Ploiești, care au evidențiat și aspecte mai puțin cunoscute din viața și activitatea acestuia. Nicolae Simache s-a născut la data de 5 noiembrie 1905, în comuna Cosminele, din județul Prahova și a decedat la data de 17 ianuarie 1972, la Ploiești. A urmat cursurile Școlii Generale din comuna natală, ale Liceului „Sfinții Petru și Pavel” din Ploiești, ale Facultății de Drept – Secția Istorie a Universității din București, pe care a absolvit-o cu distincția „Magna cum laude”.

Și-a dedicat întreaga viață profesiei de dascăl la Liceul „I.L. Caragiale” din Ploiești, activității de cercetare îndeosebi în domeniul istoriei și muzeografiei și înființării unui număr de 18 muzee în fosta regiune Ploiești, actualele județe Prahova, Dâmbovița și Buzău. Pentru o mai bună cunoaștere a activității acestuia și îndeosebi a aprecierii de care s-a bucurat în epocă din partea unor persoane și instituții, Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova a realizat Expoziția „In honorem prof. Nicolae Simache”, în care au putut fi vizualitate fotografii, diploma de licență, brevetul Medaliei ”Răsplata muncii pentru construcții școlare” Clasa I,  scrisori primite de la personalitățile vremii, printre care s-au aflat și acad. Andrei Rădulescu, arhitectul Toma Socolescu, adrese de la redacția ziarului „România liberă”, Inspectoratul Școlar Regional București, cărți de vizită, Catalogul „Pinacoteca”. Reprezentanți ai Muzeului Ceasului „Nicolae Simache” din Ploiești s-au deplasat în comuna Cosminele, acolo unde profesorul și cercetătorul Nicolae Simache s-a născut și își petrece somnul de veci și împreună cu Biserica, Primăria și Școala Gimnazială din localitate i-au adus un pios și binemeritat  omagiu, care a constat dintr-o slujbă religioasă oficiată de pr. Veselu Vasile, depunerea de jerbe de flori la mormânt și rostirea unei alocuțiuni evocatoare de către Vali Savu.

Alte muzee din Ploiești și din județul Prahova au desfășurat activități pe diverse teme culturale, majoritatea specifice profilului pe care îl au: Muzeul „Foișorul Bellu” Urlați – „Cultura României – Origini și însemnătate”; Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte – Expoziție de carte cu tema „Perfecțiune și diversitate în opera lui Nicoale Iorga”; Muzeul „Crama 1777” Valea Călugărească – „Din ipostazele vinului în cultura tradițională românească”,  Conacul „Pană Filipescu” din Filipeștii de Târg – „Gheorghe Grigore Cantacuzino – Nababul”.

Muzeul de Artă ”Ion – Ionescu Quintus din Ploiești”, Muzeul „George Enescu” din Sinaia și toate secțiile Muzeului de Științele Naturii Prahova au putut fi vizitate gratuit.

Astfel, se poate spune fără exagerare că omul nu se lasă niciodată răpus de împrejurări, ci, prin puterea minții sale, prin inteligența, creativitatea și respectul său față de valori, a reușit să creeze o breșă într-o lume bulversată de puterea întunecată a unui virus și să creeze mici oaze de lumină, de armonie și de echilibru.

Elena TRIFAN / UZPR Prahova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *