Previous Story
Sesiune comemorativă – Academician Alexandru Surdu (24.02.2021)

Evenimentul este organizat in contextul in care, sfârșitul anului 2020 a marcat, printre altele, trecerea la cele veșnice a lui Alexandru Surdu, Preşedinte al Secţiei de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie a Academiei Române și Director al Institutului de Filosofie şi Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române.
Sesiunea comemorativă se bucură de prezența unor personalități marcante ale spațiului academic românesc, ce vor sublinia prin câteva alocuțiuni contribuția Acad. Alexandru Surdu la dezvoltarea filosofiei, la promovarea culturii și spiritualității românești. Vor lua cuvântul Acad. Răzvan Theodorescu, Vicepreședinte al Academiei Române, Prof. Ing. Nicolae Noica, Director General al Bibliotecii Academiei Române, Acad. Dan Bălteanu, Director al Institutului de Geografie al Academiei Române, Prof. Univ. Manuela Cernat, Vicepreședinte al Société Européenne de Culture și Prof. Univ. Viorel Vizureanu, Decan al Facultății de Filosofie a Universității București.
Cu prilejul acestui eveniment va avea loc și premiera peliculei Junele Sihastru, un film omagial tip eseu, care surprinde personalitatea complexă a Acad. Alexandru Surdu, prezentată sub mai multe aspecte la care domnia sa s-a raportat de-a lungul vietii (academician, profesor universitar, cercetător, absolvent de marcă al Liceului Andrei Șaguna din Brașov etc.). Filmul a fost conceput la inițiativa Biancăi Beatrice Michi, fostă studentă a academicianului la Facultatea de Filosofie a Universității București și actuală doctorandă a Institutului de Filosofie și Psihologie ”Constantin Rădulescu-Motru”. Pelicula se bazează pe un scenariu ce beneficiază de suportul științific al academicianului si este realizată de Cristian Radu Nema (Doctor în Cinematografie și Media, colaborator al aceluiași Institut).
„Ca forma cea mai elevată, sanctuară a conștiinței sociale, filosofia, prin reprezentanții ei de seamă, a fost și a rămas stâlpul de foc al românității”, spunea acad. Alexandru Surdu in cadrul discursului de receptie la Academia Romană. Prin participarea personalităților din domeniul științific și cultural care l-au admirat si i-au fost alături în decursul timpului, evenimentul capătă o importanță deosebită pentru cultura românească.
M.N.