◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Dezvelirea bustului lui Mihai Eminescu în fața Bisericii Sfântul Nicolae şi Sfântului Prooroc Ilie, din Vancouver

La Parohia Sfântul Nicolae şi Sfântului Prooroc Ilie din Port Kells, BC, păstorită de Părintele Corneliu Dragomir, a fost săvârşită sărbătoarea de Rusalii, urmată de Vecernia specială de Rusalii şi, ca o premieră românească, a urmat dezvelirea oficialã a monumentului dedicat poetului Mihai Eminescu.
Evenimentul s-a bucurat de prezenţa de la distanţă, prin intermediul Zoom, a Preasfinţitului Părinte Ioan Casian, Episcopul Canadei.
L-am primit pe Eminescu cu trăire şi emoţie aici, la capătul celălalt al lumii, departe de plaiurile noastre mioritice şi de Ipoteștiul lui drag. Bustul Luceafărului a fost aşezat în cel mai frumos loc al grădinii, pe un soclu de granit masiv cântărind 8387kg și este „verde tropical” provenit din India.
Bustul, conceput de prof. Gheorghe Alupoaei, a fost executat de firma Behrens din Edmonton A.B. Numele sculptorului și anul execuției se afla pe spatele lucrării. „Gh. ALUPOAEI 2010”.
Soclul a fost gravat cu poezia „Rugăciune” și cu portretul poetului, cu semnătură la comanda noastră, a bisericii Sf. Nicolae de firma de monumentalişti J.B. Newel din Vancouver.
Cred că acesta este locul pe care l-a visat când a scris poezia „Iar când voi fi pământ….. să-mi fie somnul lin/ Şi codrul aproape/ Să am un cer senin/ Pe-adâncile ape. S-aud pe valuri vânt/ Din munte talanga/ Deasupra-mi teiul sfânt să-şi scuture creangă”. Da! De aici aud şi vântul, şi valurile, codrul îi este aproape, iar deasupra bustului său tocmai a înflorit teiul.
Eminescu, poetul-nepereche, a cărui operă învinge timpul, după cum afirma George Călinescu, este născut din doină şi din dor şi a rămas până astăzi cântăreţul neîntrecut al iubirii, al naturii, al trecutului, al sufletului şi al pământului românesc. El emană iubire, căldură sufletească, bunătate, inspiraţie. Faptul îl avem aici pe veşnicie ne va aminti mereu cine suntem că avem o limbă, o poezie, o literatură, o istorie şi o cultură extraordinară.
Eminescu a fost şi va rămâne un simbol al poeziei romaneşti. Dacă poezia n-ar fi existat până la Eminescu, acesta ar fi născocit-o. Aşa cum vântul şi apa, lumina şi întunericul, dragostea şi ura sunt eterne, tot aşa etern va fi şi Eminescu!
Îţi suntem recunoscători, Domnule Eminescu, pentru că versurile tale ne ajută şi pe cei din diaspora, de aici, de departe, să ne păstrăm şi să ne cultivăm identitatea noastră de credinţă şi neam.
Dezvelirea operei a adunat zeci de spectatori care s-au bucurat de momente emoţionante, precum recitarea unor de poezii din opera sa, de către copii din comunitate, melodii îndrăgite cântate de faimosul cor al bisericii sau artişti locali, sunt fapte care ne fac să nu uităm că Luceafărul poeziei româneşti, Domnul Eminescu, este o stea care nu se va stinge niciodată şi poate niciodată nu va răsări alta mai strălucitoare ca ea.
După cuvântul Preasfinţitului Părinte Episcop Ioan Casian şi sfinţirea bustului a început petrecerea, care s-a terminat spre seară. Imortalizarea evenimentului cu aparate foto şi camere de luat vederi, îmbrăţişări călduroase, discursuri înflăcărate, oameni deosebiţi, copii frumoşi cântând şi declamând versuri selectate cu grijă din creaţia Luceafărului, toate acestea vor rămâne ca un viu ecou pentru mulţi ani înainte, păstrând un adevăr: „Frumosul este creaţia Domnului”.
Ei bine, pot spune că în această zi, chiar dacă soarele nu a strălucit tot timpul, a fost plină de soarele bucuriei noastre. A fost o atmosferă de sărbătoare, de frăţie şi extrem de prietenoasă. Nu a lipsit mâncarea tradiţională (micii şi gogoşile), alături de alte platouri frumos aranjate, pline de diversitate cromatică, display-uri apetisante şi arome exotice îmbietoare. Un bar diversificat şi cu clasă, dulciuri şi fructe de sezon, toate acestea au făcut să ne simţim „ca acasă”, pe plaiurile noastre mioritice.
La festivitate a luat parte doamna Liliana Grecea, din partea Consulatului Român din Vancouver, iar spectacolul a fost susţinut de corul bisericii, condus de prof. Radu Stana, actorul Rareș Di Mofte, profesorul Pavel Chiriac la vioară, echipa şcolii de duminicã coordonatã de Cristina Negrea și Ada Tancou şi soprană Catalina Mariana Lungu şi recitalul ing.Trandafir Teodor.
În această zi sufletul meu s-a hrãnit cu bucuria pe care numai arta ºi dragostea ţi-o pot da. Sunt fericită că frumuseţea României, a romanilor a răsărit încă o datã, aici, pe coasta Pacificului. Să fii la peste 9000 km de România să simţi, să trăieşti, să petreci, ca «acasă» este o mare bucurie pentru noi romanii răspândiţi în lumea largă.
Gazda acestui eveniment, Părintele Dragomir Cornel, merită toate mulţumirile pentru această iniţiativă, pentru dragostea de neam şi cultura românească, pentru ospitalitate şi pentru sufletul dăruit românilor.
Alături de creştini, alături de Părintele Cornel Dragomir au participat la acest eveniment de o însemnătate culturală deosebită şi Părintele Nicolae Lapuste, preot la Biserica Sfântă Treime, cât şi Părintele Nicu Liuta, preotul bisericii Sfântul Gheorghe, din New Westminister. Cu respect şi preţuire, vă mulţumim pentru că aţi fost alături de noi!
În numele creştinilor prezenţi la acest eveniment festiv, subsemnata, cu recunoştinţă şi drag, aduc zeci de mulţumiri tuturor celor ce s-au implicat în organizare, oameni sufletişti, care timp de nenumărate ore au trudit, uitând ce este oboseala pentru a ajuta, fie prin muncă, fie prin donaţii, ori prin faptele lor să ne simţim ca acasă, pe plaiurile mioritice.
Ei bine, în această zi, am găsit la Biserică Sfântul Nicolae, o trăire și o unitate cu totul și cu totul speciale. A fost bucuria credinţei. A fost bucuria rădăcinii sădite în România şi în Ortodoxie şi bucuria aripilor care permit zborul peste mări şi tari, spre vise ce se transformă în realitate.
E bucuria vieţii şi a responsabilităţii care se trăiesc frumos şi responsabil în Hristos!
Bunul Dumnezeu să aibă grijă de noi toţi!

corespondenţă pentru „Observatorul”
Dorina Cornelia Aldea – Vancouver
Foto: observatorul.com

3 comentarii pentru “Dezvelirea bustului lui Mihai Eminescu în fața Bisericii Sfântul Nicolae şi Sfântului Prooroc Ilie, din Vancouver

  1. Vă mulțumesc pentru frumosului articol și mie îmi este dor să mai slujesc în frumoasa Biserica Sf Nicolae și am un respect o dragoste sufletească fată de P C Părinte Dragomir și de toți credincioșii din Vancouver Bunului Dumnezeu și Maica Domnului să le dea sănătate și mîntuire

  2. Ca si alta data, raspund cu emotie si bucurie citind cele scrise de tine, simtind ce reflecta cu adancimi sufletul nostru de romani, indiferent unde ne-am afla. Mi-e dor de voi, de copii, de amintirile comune.
    Felicitari si spor la scris. Ne aduci multa bucurie prin scrisul tau. Pupici! Imbratisari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *