◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

Marea Relocare, trendul mișcărilor de talente profesionale în Europa

Un număr tot mai mare de lucrători din întreaga lume se gândesc să renunțe la locul de muncă sau să se mute în alte posturi chiar și după mai bine de doi ani de când a izbucnit pandemia, cu tot alaiul de blocaje, restrângeri de mobilitate și închideri pe care le-a generat, relatează EURACTIV.
Un sondaj recent, realizat de PwC în rândul a peste peste 52.000 de lucrători din 44 de țări arată că unul din cinci respondenți ar dori să-și schimbe locul de muncă în următoarele 12 luni, în mare parte pentru a căuta o poziție mai bine plătită. Așa-numita „Marea Demisie” pusă în mișcare de pandemie continuă să afecteze în special SUA, unde 4,4 milioane de americani și-au părăsit locul de muncă doar în luna aprilie.
Piața muncii din Europa nu este ferită de această tendință, deși într-un mod ușor diferit. „În cazul Europei, aș spune că este mai degrabă Marea Relocare. În mod normal, inerția este cea mai puternică forță, dar COVID-19 a rupt-o, împingând oamenii să înceapă să-și regândească condițiile de muncă și tipul de locuri de muncă pe care doresc să le realizeze”, susține Raymond Torres, director pentru analiză macroeconomică și internațională la think-tank-ul Funcas.
Principalul motiv pentru care oamenii se mută la un alt loc de muncă este salariul mai mare, a constatat sondajul PwC. Aproximativ 35% dintre respondenți au spus, de asemenea, că vor cere o mărire de salariu în următoarele 12 luni. Cererea europenilor pentru salarii mai mari vine împreună cu nivelurile șomajului la un nivel record în întreaga Uniune Europeană, dar și cu o rată uimitoare a inflației, de 8,1% în zona euro.
Crizele energetice și economice declanșate de războiul din Ucraina ar putea împinge lucrătorii să caute securitate financiară prin locuri de muncă mai bine plătite, menținând puternică tendința de „relocare” a Europei, adaugă Torres.
Pe de altă parte, pentru lucrătorii care caută noi oportunități de angajare, nu este vorba doar de a obține un salariu mai bun. Căutarea unui loc de muncă cu mai multe împliniri profesionale este, de asemenea, unul dintre motivele principale pentru care tot mai mulți europeni își caută un nou angajator, a constatat sondajul PwC.

Foto: Wikipedia

(redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *