◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro26.04.2024

OVIDIU CONSTANTIN CORNILĂ- Între Destin Românesc și un OLE al vieții

Interviu de Claudia Motea

L-am cunoscut pe Ovidiu Constantin Cornilă în primăvara acestui an ca o recomandare de suflet a unei bune prietene din New York, Lora Levițchi. Buna intenție era de a consolida și mai mult acel pod al Diasporei prin cunoașterea și unirea a cât mai multor români de pretutindeni ce luptă pentru definiția cea mai frumoasă a țării noastre în lume. Așa am aflat că Ovidiu trăiește în Madrid, este profesor universitar de limba engleză și de trei ani este realizatorul și prezentatorul emisiunii Destinul Românesc de la RadioTv Unirea. Surpriza a fost și mai mare când i-am citit câteva poeme ce au vibrat atât de frumos cu sufletul meu și am aflat că pe lângă poeziile deja publicate, a publicat și o carte de proză, că iubește pianul la care exersează zilnic, vorbește cursiv engleza, franceza și spaniola și are o mare iubire pentru poetul nostru filozof Lucian Blaga, motiv care l-a impulsionat să fondeze și să prezideze Uniunea Lucian Blaga a Scriitorilor și Artiștilor din Spania. Cu permisiunea dumneavoastră, dragi cititori, îmi permit să dau un titlu sugestiv acestui interviu, tocmai pentru a sublinia din start încă odată o victorie a omului asupra vieții. Ole!

Dragă Ovidiu, de ce Madrid? Ce reprezintă Spania pentru tine?

În 2001, în urma unei promisiuni aparent ferme făcute de cineva cunoscut din România, am decis să îmi asum riscul de a lăsa totul și de a o lua de la capăt în altă lume. Pură aventură. Până la urmă, promisiunea nu s-a îndeplinit (c-așa-i românu’) și, după câteva încercări eșuate de a-mi concretiza căutările, am ales instinctiv Madridul.  De fapt, ceva aparte m-a ghidat să îmi urmez calea: acel mod de a respira umanitatea dincolo de poze, filme sau povești urbane. Acesta este unul dintre motivele pentru care am înțeles și asimilat prin toți porii ființei faptul că oricine poate avea două mame: ubi bene ibi patria

Câți ani are Destinul Românesc? Despre ce este vorba în această emisiune a ta ce ființează săptămânal pe postul Radio Tv Unirea Madrid? Care este mesajul ei?

Cu mândrie și drag spun că am intrat în cel de-al treilea an de existență. Destin românesc este o emisiune cu caracter exclusiv cultural, cu rubrici care se schimbă în fiecare stagiune, pentru o mai eficientă varietate, desigur și care vizează promovarea valorilor spiritualității românești în multiplele ei fațete: literatură, pictură, arhitectură, muzică, teatru, film, folclor etc. Este, dacă doriți, o chintesență a sufletului românesc artistic repartizat în două ore în fiecare săptămână care se adresează românilor din toată lumea în calitate de mesaj al regăsirii prin cultură. 

Ce alte colaborări-înrudiri cu mass media din Diasporă prin RadioTV Unirea există?

Am avut onoarea să primesc invitați frumoși în cadrul emisiunii, oameni cu nume și valoare emblemă pentru întreaga românitate. Spre exemplu, domnul Călin Humă, consul în Winchester, Marea Britanie, doamna Diana Ciugureanu, președinta USLR Moldova, doamna Lora Levițchi, scriitoare și pictoriță din Statele Unite, doamna Adina Velcea, scriitoare de excepție din Grecia, domnul Fabio Melano, traducător al exegezei lui Blaga din Italia și exemplele ar putea continua. 

Ai multe talente: la scris, în muzică, producție video. Ce te inspiră în creația ta?Cum scrii? Ai și compoziții muzicale?

Creez prin scriere pentru că simt nevoia, independent de contactul obiectiv cu realitatea înconjurătoare sau de raportul acțiune-efect. Sunt un om împlinit atunci când percep vibrațiile cu pozitivul, cu binele, dar și cu suferința. Mă inspiră orice devine o lume a mea, un univers în care timpul nu există. Creez atunci când simt nevoia afectivă și, datorită simțului de responsabilitate și respectului pe care îl port creației, îi ofer atenția maximă și intensitatea perfectă atunci când mi le cere. 

Muzica, în schimb, înseamnă cu totul altceva. Este un alt fel de a fi, o matematică a emoțiilor care nu mi-a destăinuit încă secretul de a o compune, ci de a o interpreta. Pentru mine, muzica e o continuă mirare și nu îndrăznesc să știu sau să pot înțelege de ce. Muzica este acel răspuns căruia nu i s-a pus nicio întrebare. Avea dreptate Nichita Stănescu atunci când spunea aceste cuvinte.

Care este scriitorul tău preferat? 

Scriitori, poeți… Despre poeți, numai de bine. Tot Nichita o zicea… Îmi plac furitorii de cuvinte, cei care îți fac sentimentele să joace șah cu gândurile. Mici, mari, mi-e indiferent. Și totuși, ar fi doi din aria versului care m-ar emoționa și trezit din somn la trei dimineața (cu toate că nu mi-e străină starea, sic!): Pablo Neruda și Lucian Blaga. Au un fond emoțional inexplicabil, imens. Sunt dominatori ai conștiinței și valorii sine qua non, creatori de geniu irepetabil. Cei care nu numai că trezesc noi forme de a imagina, ci le duc spre etern. În calitate de romancieri îmi plac mult Ishiguro și Coetzee.

Care este compozitorul tău de suflet?

Chopin, fără niciun dubiu. De copil mi-am dorit enorm să îl pot interpreta, și acum, că mi-am realizat visul, mă  consider un norocos. S-a spus că ar fi compozitor de muzică de salon. Fals. În vocabularul cărui bun meloman nu există Nocturnele? Sau Gran Polonaise, Studiile și multe altele? A fost un caz unicat, fără doar și poate. Din muzica lui se poate naște oricând altă muzică, pot lua ființă versuri, proză, eseu sau pur și simplu meditație profundă, calm, melancolie. Viu, pînă la urmă, ca logos primordial…

Ce rol are cultura în viața noastră?

Cultura are efectul apei reci. Trezește. Dar nu brutal, ci delicat, asemeni unei atingeri de briză caldă de primăvară. Cultura dă sens, civilizează, invită la respect, la profunzime, înțelegere, empatie. Este singurul vestigiu al trecerii noastre prin timp, elementul cheie care creează istorie și care depinde mult de un nivel de înțelegere superioară. În ceea ce mă privește, consider cultura unul dintre sensurile vieții, un scop obligatoriu și fundamental necesar pentru ceea ce suntem, par depit.

Proiecte viitoare?

Ar fi destule: în primul rând, continuarea Festivalului Internaționl Lucian Blaga de la Madrid. Acum doi ani am avut inaugurarea lui. Ne mândrim cu el pentru că este singurul de acest tip din diaspora. Mi-aș dori să îl putem organiza și anul acesta în condiții normale… 

Ar urma obținerea titlului de PHD în literatura engleză, la care sunt deja înscris în calitate de doctorand. Este un vis de-al meu de câțiva ani…

Nu mai puțin importante sunt cărțile: Lucrez la un roman autobiografic, După corrida și la un volum de poezie căruia nu i-am dat încă un titlu. Ar fi interesant să public aceste cărți la o editură de top în viitorul apropiat.

Un mesaj pentru cititorii UZPR.

Cuvinte de bine și frumos, gânduri cu lumină, pentru că de asta avem nevoie în orice moment al vieții. Să avem cu toții tăria și voința de a ne bucura, de a bucura pe alții. Să avem înțelepciunea de a crește și puterea de a ne îndeplini visurile. Și să fim uniți, că e o onoare să fim români. Nu contează unde…



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *