◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro27.04.2024

Calitatea ecosistemului informațional, o chestiune de responsabilitate și sustenabilitate

MediaLab-ul european (Fondation EURACTIV) centralizează o parte din contribuțiile sale în cadrul consultării Media Freedom Act. Având în vedere complicata situație internațională și importanța informației relatate profesionist în context, calitatea ecosistemului informațional a devenit crucială. Liderii mass-media pot întări rezistența presei, notează Pedro Ortún Silvan și Christophe Leclercq, experți la nivel înalt pentru dezinformare.

„Niciun jurnalist nu ar trebui să moară pentru că își face treaba”
Războiul declanșat de Vladimir Putin a adus în mod dramatic libertatea și pluralismul presei în centrul scenei: apărarea libertății mass-media necesită o cooperare și o coordonare mai rapide între autoritățile statului și actorii privați.
În urma noii legi din Rusia privind „știrile false” și a exodului masiv al corespondenților străini din această țară, instituțiile de presă împărtășesc acum cu platformele online uriașa responsabilitate de a informa cetățenii din exterior.
Jurnaliştii sunt în primul rând luptători pentru libertate, care merită protecţie. După cum a subliniat vicepreședintele Comisiei Europene, Vĕra Jourová, în timpul conferinței #Media4Europe, „niciun jurnalist nu ar trebui să moară sau să fie rănit pentru că își face treaba”.
În paralel cu siguranța, mass-media trebuie, de asemenea, să-și plătească jurnaliștii, pentru a asigura sustenabilitatea mass-media de știri, de obicei partea mai calitativă a ecosistemului informațional mai larg.

Capitaluri proprii, departe de oligarhi și de controlul guvernamental
Problemele contemporane acute privind calitatea informației au arătat responsabilitatea pe care o au marile platforme în democrațiile moderne. „Acesta este motivul pentru care este momentul să acționăm împotriva știrilor false”, arată Silvan și Leclercq.
Cum?
Fuziunile media reduc pluralismul. Acest lucru a fost adesea adevărat într-o singură țară, dar acum este vorba despre un pol global. Pe de o parte, există mii de mass-media naționale și regionale, care luptă pentru supraviețuire față de așa-numita pe scurt GAFA – Alphabet (Google) și Meta (Facebook). Rapoartele anuale ale Media Pluralism Monitor arată că fuziunile ar putea, de fapt, să consolideze competitivitatea mass-media și, prin urmare, pluralismul, dacă se realizează transfrontalier. „Întărirea sectorului media ar putea contribui la crearea unei mase critice, investind în IT și negociind drepturi de autor cu GAFA”,arată experții.
De asemenea, este nevoie de investiții în capitaluri proprii, departe de oligarhi și de controlul guvernamental. Un exemplu este noul Pluralis, principalul editor de media tipărite și digitale din Irlanda, care investește în companii media aflate în prima linie, contribuind la păstrarea independenței editoriale. Cu sprijinul companiei media, compania sa-mamă MDIF ajută deja presa ucraineană afectată de război. InvestEU NEWS, mult mai mare și la fel de nou, ar putea ajuta la finanțarea mai multor astfel de fonduri.

Capitalul de încredere a publicului în presă ține de transparență
Cel mai recent barometru Edelman Trust evidențiază încrederea scăzută în guverne în rândul cetățenilor UE. În aceste condiții, mass-media este chemată să-și refacă rapid capitalul propriu de încredere, prin proprietate, management și modele de afaceri responsabile și transparente. Acestea ar trebui să fie mandatate în conformitate cu reglementările sectorului și să reprezinte oricum un segment-cheie al bunei guvernări corporative. Protecția eficientă a libertății și pluralismului mass-media în Europa este un imperativ moral pentru toate instituțiile, guvernele, editorii media și jurnaliști deopotrivă.
UE a încercat mai întâi să dezvolte autoreglementarea, care și-a arătat limitele. Codul de Practică privind Dezinformarea, din 2018, și discuțiile în curs pentru a-l actualiza, se referă la responsabilitatea moderării conținutului de către platformele digitale.
Planurile de acțiune pentru democrație și mass-media (EDAP și, respectiv, EMAAP) ale UE au inclus întâlniri ale Forumului European de Știri Media, serviciile digitale și actele de piață, aflate în prezent în discuție în Consiliul și Parlamentul UE, în special reglementând GAFA.
Următoarea întâlnire a Forumului European de Știri Media va avea loc toamna anului 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *